2017/01/29

Post 1750

Vårt kök på Köpmansgatan

29

1


2017


Det jag får allra mest frågor om är våra olika kök, därför tänkte jag skriva ett ordentligt inlägg om dem alla. Vi börjar från början med köket på Köpmansgatan 10, vår första bostadsrätt och en lägenhet som fick sig en riktig makeover. Såhär såg det ut från början:

Huset var från sent 1800-tal och lägenheten hade tidigare varit en hyresrätt som tyvärr blivit sönderrenoverad både under 1970-talet samt 1990-talet då detta kök sattes in. Allt fungerade precis som det skulle men vi ville göra det mer till vårt utan att det skulle kosta alldeles för mycket. Så vi behöll stommarna, diskbänken och kyl/frys. Resten slängdes ut. Här ser ni processen från början till färdigt resultat: Köket del 1, Köket del 2 och Köket del 3.

Och såhär såg det ut på Alvhems mäklarbilder när vi sålde lägenheten ett och ett halvt år senare.

Jag börjar nedifrån så att jag verkligen får med allt. Nytt golv lades in i hela lägenheten och i köket målades det högblankt svart. Köksstommarna sattes på ben, handtagen byttes ut och blandaren byttes mot en från IKEA som tyvärr verkar ha utgått. Vi kombinerade diskbänken med en skiva i massiv ek som vitoljades, ny spis, häll och fläkt köptes från IKEA. Kyl/frys behöll vi men flyttade det, väggarna helkaklades med klassiskt 15×15 cm blankt kakel som finns att köpa på alla byggvaruhus. Istället för överskåp hade vi rostfria hyllor och stänger från IKEA.

Bredvid ingången till köket satte vi in ett gammalt fönster, dels för att det är fint men också för att hallen skulle få mer dagsljus. Under fönstret hade vi rullbordet FLYTTA från IKEA.

Och i denna änden av köket hade vi matplats. De väggar som inte var kaklade målades i kulören silverpil från alcro, men inte ända upp vilket är en detalj jag verkligen gillar.

Detta kök är faktiskt ett av mina favoriter av dem vi haft, dels för att det var ljust tack vare de två fönstren från innergården samt det fönstret vi satte in mot hallen. Men också för att vi verkligen fick till en hemtrevlig och personlig känsla med begränsade budget vi hade. Det var precis lagom stort, arbetsytorna var tillräckliga och det var lätt att hänga många personer här. Den industriella touchen som vi fick till passade verkligen lägenheten och jag gillade att ha ett kök på ben vilket kändes väldigt lättstädat och luftigt.

Hoppas att detta inlägg kan inspirera er till att få till en personligt kök trots att utgångsläget och plånboken känns ganska hopplösa. Har ni några som helst frågor är det bara att ställa dem här i kommentarsfältet och till er som undrar över våra övriga kök – håll ut, inlägg om dem kommer!

Kommentarer

24

Dela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


 1. Thea says:

  Vilket kul inlägg!! Ser fram emot fortsättningen!

  1. Johanna says:

   Kul att du gillar!

 2. Ulrika says:

  Verkligen ett inlägg i min smak. Har följt din blogg ett bra tag, men aldrig kommenterat.
  Eftersom vi snart ska göra om köket själva, så passar det perfekt med lite inspo. Tycker att du/ni har härlig inredningsstil.

  1. Johanna says:

   Vad roligt att du gillade det. Tack! Lycka till med er renovering.

 3. H says:

  Så sjukt fint! Dock måste jag fråga om hur praktiskt du/ni tyckte det var med just högblankt SVART golv och öppna hyllplan?
  Vi hade svarta golv i vår förra lgh (halvmatt, målade brädgolv) och även om det var jättefint, så blev jag TOKIG på att man såg all smuts/smulor, mm mm. Såg smutsigt ut även när det var nystädat.
  Öppna hyllor i köket brukar resultera i att allt på hyllorna samlar flott och damm, eller tyckte ni det funkade bra?
  (Jag är inte ett sånt städfreak som det låter som..)

  1. Johanna says:

   Jag märkte inte av att smutsen syntes mer på det golvet än vad det brukar göra. Men vi hade å andra sidan varken hund eller barn då så det blev inte särskilt smutsigt 🙂
   Gällande öppna hyllor har va alltid haft det i våra kök och aldrig haft problem med varken damm eller flott. Måste nog vara en kombination av bra fläkt och att vi faktiskt använder allt på hyllorna så det diskas ofta.

 4. Sandra says:

  H jag tänker precis som du angående golvet och flott-damm på hyllorna. Nu ska man inte ha några överskåp o en del sätter hyllor istället, som verkar så opraktiskt, går man igenom alla saker o diskar varje vecka då eller diskar man allt innan man användning?Och även om det är snyggt utan överskåp så är det ju så smidigt att kunna plocka maskin o lägga upp glasen direkt. Man måste ju ha ett megastort kök om allt ska in i bänkskåp.
  Vad är det för nytt golv som lades i hela lägenheten? Det ser ju verkligen gammalt ut,som det kupat sig o har lite springor. Vi har lagt om golv i två rum i vårt gamla hus men tyvärr ser det inte alls ut som ett gammalt golv även om det är ett riktigt trägolv.

  1. Johanna says:

   Precis som jag skrev till H så har vi alltid haft öppna hyllor i köket och aldrig haft problem med varken damm eller flott. Måste nog vara en kombination av bra fläkt och att vi faktiskt använder allt på hyllorna så det diskas ofta. I vårt nuvarande kök har vi dock överskåp och jag tycker faktiskt att det är jobbigare att plocka ut diskmaskinen då, skåpen ska ju öppnas och så ska man minnas vart allt står. Har man öppna hyllor är det bara att langa upp 🙂
   Gällande golven har jag länkat till ett inlägg där jag berättar om vad det är för typ av golv så klicka där det är understruket så kommer du dit och kan läsa vidare.

 5. Johanna says:

  Ååhh detta har jag längtat efter superroligt att ta del och läsa av👍🏻

 6. Sara says:

  Åå, vad roligt inlägg! Ser fram emot fortsättningen!

 7. Fanny says:

  Kul Johanna! Jag gillade verkligen er lägenhet på Köpmansgatan, minns att jag fastnade så för köket! Kändes så personligt!

  Kram Fanny
  Trettiosjukvm.com

 8. Elin says:

  Ja, va kul! Jag hade ganska nyss börjat följa er när ni gjorde det här köket, är fortfarande lika imponerad. Gillar att det verkligen är ett sånt typiskt “hyresrätts kök” som ni med så enkla medel fått till något helt annat 👏 Hoppas nya livet med bebis är snällt med er!

 9. Sandra says:

  Aha tack för svar, missade länken till golv. Attans vi köpte det dyrare golvet, det bredare och så slapp vi spill men detta var mycket mer likt originalet.
  Jo förstår att det är smidigt att lägg upp glasen. Syftade på att just skippa både hyllor och överskåp. Då måste man ju ha massa bänkinredning till glasen.
  Ligger säkert nått i att ha en bra fläkt med samt att vi antagligen använder “allt fint man vill ställa fram”. Nappflaskor o plastmuggar ger inte rätt feeling på öppna hyllor 😀

 10. Andrea says:

  Åh vad jag gillar detta Johanna. Vet att jag önskat precis det här tidigare så läste detta inlägg (och kommer att läsa nästkommande följetong) med andakt. Vet att det var precis när ni blev klara med den här fina renoveringen som jag hittade din blogg och fastnade precis av den orsaken som renoveringen speglar, smarta lösningar med liten budget, återvinning av produkter på ett snyggt sätt och framför allt personligt och enkelt! Jättekul läsning som vi ska ta med oss till vår kommande renovering. Tycker det här inlägget går hand i hand med Kristins inlägg om att hitta fynd o vända upp och ned på det man har! Precis därför blir det hemtrevligt!

 11. Emmi says:

  Åh kul, härligt inlägg jag ser fram emot kommande kök. Puss och kram

 12. Eva Ahlström says:

  Hej! Vilket smart och snyggt kök. Tack för detta, verkligen inspirerande!

 13. Tina says:

  Hej Johanna, du har tidigare visat upp en lite grönaktig kimono. Får jag fråga var den kommer ifrån? Bassetti? Himla fin iaf! Undrar också om du har tips på var man hittar fina kimonos att använda som morgonrock? Jag tycker inte NK har några roliga Bassetti-kimonos kvar just nu, men det kommer tydligen en ny kollektion i mars.. 🙂

  1. Johanna says:

   Hej! Ja det stämmer, har en grön och en blå från dem som jag älskar så håll ut till mars 🙂

 14. Rebecka says:

  Härligt inlägg! Ser fram emot fler sådana, kanske även gällande andra rum? Väldigt inspirerande att få se olika exempel på hur ni renoverat och inrett.

 15. Rebecka says:

  Hej Johanna! Åh vilket toppeninlägg, jag hittade faktiskt till din blogg i höstas just när jag letade inspiration till att renovera ett kök med liten budget! Det var dock ett annat kök jag hamnade på den gången, ser med spänning fram emot kommande inlägg! 🙂

  Får jag fråga vad budgeten rör sig om? Vi ska göra liknande renovering i vårt kök (byta eller måla luckor, bänkskiva, beslag, ev. diskho och blandare, och golv, men behålla de flesta vitvaror och stommar) och vet inte alls om vi ska förvänta oss 20-30 000 kr-klassen eller 50 000 eller ännu mer? Det beror ju såklart helt på material men vad kan man förvänta sig?

  Kram!

  1. Johanna says:

   Hej! Vad kul att du gillar, tack 🙂
   Det var ju några år sedan vi gjorde just detta köket så jag minns faktiskt inte vad det kostade men räknar jag på det nu i efterhand landade det nog på strax under 20 000kr, hade vi inte köpt ny spis/häll och fläkt hade vi kommit betydligt billigare undan.
   Att måla luckor är ju billigare än att byta och så varierar bänkskivor samt golv väldigt i pris beroende på vad ni väljer och hur mycket ni behöver men jag skulle gissa på att er renovering landar under 30 000kr.

 16. Sofia says:

  Hej! Undrar också lite mer om golven! De ser verkligen jättefina ut. Var ni nöjda med resultatet? Hade du valt detta slags golv en gång till? Kändes det som ett gammalt originalgolv? Vill själv lägga in nya furubrädgolv i vår lägenhet. Det är det enda golv jag tycker är riktigt fint och det känns dessutom mer miljösmart med ett slipbart furugolv än med något annat. Men alla är så skeptiska och menar att det 1) är svårt att få till det så de verkligen ser ut som på det “gamla” sättet och 2) är mycket krångligare och dyrare än att lägga in ett modernt golv. Men det finns ju INGA fina moderna golv ju 🙁 (eller finns det?tacksam för tips 🙂 )

  1. Johanna says:

   Vi var verkligen nöjda med resultatet och har lagt det i ett till kök efter detta. Så jag kan varmt rekommendera att lägga in sådant här golv, dels för att det är det absolut snyggaste men också för att det är massivt och slipbart och kommer därför hålla i många generationer framöver. Det ser tyvärr inte ut som att det är 100år gammalt, helt enkelt för att det inte är 100 år gammalt 😉 Äkta patina tar tid att få till men det finns såklart massor med olika behandlingar som du kan ge golvet eller täckmåla. Jag tycker dock att det är det finaste alternativet ändå och helt klart värt den extra pengen det kostar.


The wildest man in town