2017/08/12

Post 1847

Målning av kök – del 2

12

8


2017


Vi fortsätter med följetången om hur vi målade om vårt kök tycker jag. Har du missat del ett och är nyfiken på den finner du den här. På ovan bild har väggarna fått en strykning och snickerierna har kvistlackats samt grundmålats med häftgrund.

Såhär ser luckorna ut efter en strykning av häftgrunden. Det var en som undrade hur det blev med med de partier som provmålats, om det kanske blev flammigt. Håll ögonen högst upp på köksluckan i mitten.

Såhär ser luckorna ut efter första strykingen av snickerifärgen i den kulör jag valt (Tracery II från Little Greene). Redan här har alltså den provmålade biten på luckan i mitten försvunnit.

Och såhär ser de ut efter andra strykningen som också blev den sista.

Den platsbyggda bänken fick tre strykningar med snickerifärgen eftersom att den behöver tåla mycket slit i form av rumpor, hudtassar och matkassar med mera. På pärlsponten och hyllan räckte det dock med två strykningar. Som ni ser målades även elementet in i samma kulör, med snickerifärgen så att det enkelt går att torka av. Vi var även inne på att måla taket i samma kulör men fegade ur lite. Men det blev färg över så kanske gör vi det någon gång om vi får feeling.

Ett bonustips är att att lägga en extra slant på bra penslar till snickerifärgen. Det gör enormt stor skillnad på slutresultatet beroende på om man använt sig av en bra eller mindre bra pensel. Sedan måste jag återigen poängtera hur viktigt det är att provmåla, kika exempelvis på näst sista samt sista bilden. På dessa bilder kan man inte se att det är samma kulör trots att de är tagna med bara någon minuts mellanrum. Hur en kulör upplevs beror på massor med olika faktorer som Frida förklarat så bra här.

Tänkte avsluta denna lilla följetång med några före- och efterbilder så ett sådant inlägg kommer inom kort. Har du några frågor är det bara att ställa dem här i kommentarsfältet så svarar jag.

SparaSpara

SparaSpara

Kommentarer

19

Dela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


 1. Anja says:

  Hej! Så kul att se de här process-bilderna från ert fina kök. Har egentligen en fråga om rummets mått då jag också har ett långsmalt kök. Undrade alltså om hur brett ert kök är och hur djup ni har gjort sittbänken? Såg också att du skrev att ni specialbeställt ett smalt bord som skulle passa så blev nyfiken på det måttet också? Sorry för lite off topic/extrem detaljnivå men blev så exalterad bär jag såg att du också hade ett långsmalt kök!
  Tack för fin blogg och toppeninspo!

  1. Johanna says:

   Hej!
   Vad roligt att du gillar.
   Köket är 280cm brett, bänken är 42cm djup och bordet är 60cm brett.
   Hoppas att måtten kan vara till någon hjälp!

 2. Felicia says:

  Verkligen kul att se förändringen! 🙂 ser ut som att det blivit väldigt mysigt. Får jag fråga hur stort ert kök är, alltså i kvm. Eller egentligen hur brett det är. Sugen på att göra någon liknande renovering.

  Tack för toppen-blogg!

  1. Felicia says:

   Såg nu att du redan svarat med måtten ovan! Tack!

 3. Anne says:

  Did you consider leaving the wainscotting white? It makes for a lovely contrast to the beautiful color.

  1. Johanna says:

   No I prefer it this way 🙂

 4. Elinor says:

  Sååå fint! Vad heter den gröna väggfärgen?

  1. Johanna says:

   Det är samma som på köksluckorna, Tracery II från Little Greene.

   1. Klas Frisk says:

    Vilken skillnad det ser ut att vara på färgerna när man kollat bilderna. Luckan ser ju mycket mer grå ut i det ljuset och väggen grön. Jag var säker på att det var en annan färg.

    1. Johanna says:

     Eller hur? Det kan verkligen variera galet mycket.

   2. Elinor says:

    Jösses, häftigt! Det är det där med ljusets infall alltså.. 🙂 på bilderna ser det verkligen ut som två helt olika färger.
    Jag håller på och ska preppa hemma inför lite höstrenovering och jag ska måla allt i dina fina färger, totalt copy, men du är en sann inspirationskälla Johanna!

 5. Anna says:

  Magiskt med färgen! Vad är det för fin taklampa ni har?:)

  1. Johanna says:

   IC från Flos, den större storleken: https://www.artilleriet.se/sv/ic-lights-brass-s2

 6. Eva says:

  Vet att ni anlitade någon för detta jobb men att ni tidigare målat luckor själva? Använde ni pensel då? Det blir inte randigt? Hoppas du förstår min fråga! Är SÅ sugen på att måla våra tråkiga vita luckor 🙂 Supersnyggt blev det i alla fall!

  1. Johanna says:

   Ja pensel användes. Kika på detta inlägg för att se steg för steg: http://johannabradford.se/blogstant-johannakoket-del-3/
   Blir inte randigt men det beror också på hur noga man är med grundarbetet, vad man använder för färg och pensel. Lycka till!

 7. Hilda says:

  Hej!
  Vi går nu i reboveringstankar för vårt kök. Tyckte att dina köksstommar var så himla fina!! Vet du vad det är för några?

  1. Johanna says:

   De är platsbyggda av en finsnickare.

 8. Anna says:

  Hej! Inspirerad av ert fina kök har vi precis målat om vårt långsmala kök i en härlig grå nyans. Och apropå smala kök undrar jag var ert matbord kommer ifrån eller varifrån du har specialbeställt det. Smala bord tycks vara en bristvara…Tack för mycket bra blogg!

 9. Johanna Maria Hjälmdahl says:

  Vad är det för blommig tapet du har i lilla genomgångshallen där hunden ligger på golvet?


The wildest man in town