2016/01/08

Post 1475

Krukväxter

8

1


2016


johannabradford_krukvaxter_8jan2016

Jag har fått flera önskemål om att jag ska tipsa om fina krukväxter så jag passade på att fota mina växter här hemma när jag ändå hade lite växtspa för dem. Just nu har jag det faktiskt ganska skralt med krukväxter hemma, jag har tagit död på mitt stora fikusträd, mitt fikonträd luktade kattkiss och fick ohyra så det slängde jag och alla pelargoner är på vinterförvaring. Men detta är vad som finns hos hos just nu, vi börjar från vänster:

Pillerfikus – Jag har haft denna i ett år nu och tycker att den är väldigt tålig. Jag har den stående i vårt sovrumsfönster som ligger i söderläge då den behöver mycket ljus, men den ska inte stå i för stark sol så på sommaren får man se upp. Jag vattnar den cirka var tredje dag och eftersom att vi sover med öppet fönster året runt står den lite kallare än vanlig rumstemperatur. Är luften torr ska den duschas ofta och jag försöker komma ihåg att ge den växtnäring någon gång per månad.

Purpurblad – Denna växt är från ett skott jag fått av Nanna som i sin tur har fått ett skott från Frida Schulers vackra exemplar. Min mår tyvärr inget vidare just nu, mest för att jag råkat glömma bort den efter att ha placerat den högst upp i vår bokhylla för att jag tyckte att den var fin där. Att jag inte når upp och kan vattna och att bokhyllan råkar vara i lägenhetens allra mörkaste hörn tänkte jag visst inte på när jag placerade den där. MEN för att den ska må bra och bli som finast ska den stå ljust och vattnas måttligt. Eftersom att jag varken låtit den stå ljust eller vattnat på några veckor och den ändå klarat sig klassar jag den som extremt tålig vilket kan vara bra för en sådan som jag.

Lyckoklöver – Denna älskar jag! Bladen har så vacker färg och när dagen går mot kväll fäller den ihop sina blad som ett paraply och somnar för att vakna igen nästa morgon. Jag köpte denna i somras och då hade den massor av blad och blommade för fullt. Jag har låtit den stå ljust och vattnat igenom ordentligt cirka var tredje dag. Men nu under vintern har den tyvärr tappat nästan alla stänglar och ser inte så mycket ut för världen. Kanske ska den egentligen övervintras på annat vis. Någon som vet?

Paraplyaralia – Trivs i varm och fuktig luft, behöver stå ljust och jorden ska hållas fuktig. Extremt lättskött och jag drömmer om en sådan här stor.

Herrgårdsbegonia – Min absoluta favorit just nu! Och till min stora glädje är den lättskött. Den står ganska ljust, jag vattnar en till två gånger i veckan och nu verkar det som att den kommer börja blomma snart.

Fläckbegonia Änglavinge – Detta är ett skott från min mamma som har två helt galet stora sådana här växter så jag håller tummarna för att denna ska bli som sin mor. Den ska stå ljust, plantan vill dock inte stå i stark sol och bör skuggas vid placering i söderläge. Den får inte stå blött men jorden bör inte heller torka ut helt.

Förutom dessa har jag en Rumslind som tyvärr har blivit väldigt ranglig efter den här mörka vintern så den platsade inte riktigt i denna bild. Såhär har den sett ut, nu har den växt massor på höjden men tappat alla stora blad så nu ska jag ge den massor av kärlek. Målet är att den ska bli i klass med denna. Någon som vet om jag kan beskära den nu eller ska jag vänta?

Ett annat tips till er som letar krukväxt-inspiration är att kolla tillbaka under kategorin “Veckans krukväxt” som jag ska fortsätta uppdatera med jämna mellanrum.

Kommentarer

8

Dela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


 1. Mimi says:

  Hej!
  Ang Rumslinden så vänta till våren. Inga växter mår speciellt bra av att beskäras eller omplanteras nu under vintern.

  Allt gott!

 2. Emma Fahlstedt says:

  Lyckoklöver är en fantastiskt växt, jag har en också. För mig är den speciell, när min farmor dog för drygt ett år sedan tog jag en trött stackars lyckoklöver från hennes lägenhet. Den har nu vuxit och finns hos flera i släkten.
  Men, den blir trist på vintern. Och man tror att det är kört. Håll ut, vattna inte för mycket alls och låt den vara lite ledsen. Sen plantera om på våren och då kan man dela den enkelt vid rötterna.

 3. Åh så fina! Måste besöka dig och sno åt mig en stickling. kram

 4. Sandra says:

  Hej Johanna!
  Oxalisen (lyckoklövern) är en knöl, precis som dahlian, och man kan låta de vila på samma sätt som dahliorna över vintern. Inget måste dock men de blir mycket tanigare och rangligare på vintern.
  Kul med ny plattform – lika fint och inspirerande som vanligt! 🙂
  /S

 5. Jessan says:

  Jag fick lära mig av en trädgårdsmästare att Oxalisen (lyckoklövern) ska vattnas underifrån, alltså låta den stå i vatten, då växer den kanonsnabbt och får massor av fina ljuslila blommor.

  Min pillerfikus har också överlevt vintern, har dock en självbevattnare i den vilket är toppen 🙂

  Hoppas jag hittar en herrgårdsbegonia snart, verkar inte vara så lätt att få tag på men oj så fin!

 6. Cecilia says:

  Hej,
  Ja Lyckoklöver tappar många blad under vintern, man tror att den ska dö när som helst, men det är inte så, den blommar lika fint nästa sommar, jag har haft min över 20 år. 🙂 Så vacker.


The wildest man in town