2017/03/08

Post 1766

Köket på Prinsgatan

8

3


2017


Nu är det dags för det sista inlägget i min köksserie, turen har kommit till köket på Prinsgatan.

Såhär såg köket den första juli 2015, samma dag som vi fick nycklarna till lägenheten. Den första bilden är tagen i hallen som var väldigt långsmal, dörren till höger är in till köket och precis innan dörren fanns ett utrymme för skor och jackor. Själva köket kom från IKEA, kyl och frys fanns inbyggt i högskåpen och golvet var någon typ av laminat. Ni som har läst de tidigare inläggen om våra köksrenoveringar kan säkert ana vad vi hade för planer med detta köket.

Eller i vanlig ordning fanns inte så mycket planer, mer än att vi visste att vi inte ville behålla väggskåpen, kaklet eller golvet så det revs ut och väggskåpen såldes vidare. Bakom skåpen hittade vi fin stuckatur som det tyvärr saknades en bit på med det löste vi genom att ta in experthjälp från Traditionell Stuckatur, på väggen sattes nya gipsskivor upp och jag hade känslan på Artilleriet The Kitchen i bakhuvudet under tiden renoveringen höll på.

Mer än så har vi tyvärr inte dokumenterat men såhär såg köket ut på Entrance mäklarbilder när vi sålde lägenheten nio månader senare.

Jag börjar i vanlig ordning nerifrån så att jag säkert får med allt. Nytt golv lades in i både kök och hall, luckorna slipades och målades i kulören Light Gray no.17 från Farrow & Ball, knoppar och handtag byttes ut mot nya från Byggfabriken. Bänkskivan slipades och vitoljades. Vi kaklade en bit av väggarna med ett klassiskt högglansigt vitt 15×15 kakel och satte det med så kallat halvförband med mörkgrå fog. Resten av väggarna kläddes med pärlspont som målades vit. Hyllor på konsoller sattes upp och målades i samma färg som köket och en bit ovanför hyllorna satte vi upp lampor från Byggfabriken.

Vi öppnade upp ut mot hallen, rev alltså ut dörren och hela väggen med utrymmet för skor och jackor som jag visade i den allra första före bilden. På så vis kunde vi flytta kyl och frys ett snäpp och därmed få större plats för matplats. På väggen som syns här ovan skruvade vi upp en Shaker list från Artilleriet. Lägg märke till att även golvlisterna och listen vid öppningen har fått samma färg som köket, tycker att det är fint att våga göra så.

Köksbord, stolar och soffa är precis samma som vi hade på Första Långgatan. Lampan heter IC S2 och kommer från Flos och glashållaren känner ni säkert igen vid detta laget. Spegeln är ett loppisfynd och ett av mina bästa inredningstips, det förhöjer nämligen känslan av ljus och rymd.

En annan detalj som gör mer än vad man tror är att byta ut eluttag och strömbrytare. Här valde vi  Schneider Renova i svart.

Vad tar jag då med mig från detta kök? Jo! Våga kulör på luckorna samt övriga snickerier, pärlspont är himla fint (särskilt i kombination med kakel och rostfritt) och så fortsätter jag att tjata om att tänka köket som ett vanligt rum genom ta in något som egentligen inte hör hemma i ett kök vid första anblick, det kan vara någon udda möbel eller exempelvis en gammal oljemålning och så slår jag än en gång ett slag för öppna hyllor.

Nu tror jag att jag fått med allt. Precis som vanligt svarar jag gärna på eventuella frågor här i kommentarsfältet. Detta var ju sista sista köket i denna följetång och jag vill passa på att tacka för alla hejarop jag har fått i samband med att jag har publicerat dessa inlägg. Det är så kul att kunna inspirera!  Skulle det vara så att du kanske har missat något inlägg finner du alla här nedan via länkarna. Fler sådana här inlägg lär ju dyka upp här längst tidens gång om jag känner oss själva rätt. Just nu håller jag nämligen på och försöker bestämma kulör inför en stundande ommålning av vårt befintliga kök.. Men det tar vi en annan gång. Här kommer länkarna!

Köket på Köpmansgatan

Köket på Övre Djupedalsgatan

Köket påFörsta Långgatan

 

Kommentarer

30

Dela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


 1. Lovlilett says:

  Hej Johanna! Jag har uppskattat den här köksserien så himla mycket, så kul att läsa om hur ni gjort!

  Men jag, som är en relativt nytillkommen läsare, undrar om du inte kan berätta viljen lägenhet ni bor i nu? Visst flyttade ni till hus, och sen till stan igen? Bor ni i lägenheten på Prinsgatan nu? Konstig fråga kanske, men vore kul att veta vilka som är era nuvaranda rum liksom 🙂

  Tack

  1. Johanna says:

   Hej! Vad roligt att höra. Haha, nej men det är ju inte lätt att hänga med i alla våra flyttvädor. Efter prinsgatan flyttade vi till hus som vi sålde i höstas så nu bor vi i Linné igen, i en ny lägenhet alltså 🙂

 2. Karolina says:

  Hej Johanna! Du och ni är verkligen fantastiskt duktiga med era renoveringar och jag blir superinspirerad! Jag är nyfiken om ni vitoljade och slipade bänkskivan själva och om du isf kan skriva en guide hur man går tillväga? På förhand, tack!

  1. Johanna says:

   Tack snälla!
   Ja det gjorde vi själva. Jätteenkelt så en guide är helt klart överkurs 🙂 Vi slipade bara bort lacken som satt där tidigare och oljade in enligt användning som fanns på förpackningen. Vi använde en vitolja från norrgavel.

   1. Kristin says:

    Hej! Tack för inspirerande blogg och kul följetång med era olika kök genom åren. Vi ska just måla om vårt kök och har idag massiva bänkskivor i björk. Tänkte också vitolja dem. Undrar dock hur tåligt det blir… hur ofta fick ni underhålla era skivor och blev det mkt fläckar etc? Bästa hälsningar Kristin

    1. Johanna says:

     Tack ska du ha som kikar in och gillar der jag gör. Jag tycker att det blir väldigt tåligt, fick inga fläckar och upprepade behandlingen efter ca 6 månader men spädde ut med såpa så att det blev mer som en ordentlig rengöring. Lycka till!

 3. Elsebritt Ros says:

  Så fint!
  Jag bodde på Prinsgatan 10 år 1960. Då med endast kallvatten inne och en liten slask i köket. Toalett delades med övriga hyresgäster på svalen. Det var tider det. T o m dragspelande tiggare gick runt på gårdarna o spelade o då kunde man kasta ut en tjugofemöring som var lite mer värde i än idag. Och de är ju dessutom borta ur tiden för länge sedan.

 4. Louise says:

  Vad har ni målat golven i för färg?

  1. Johanna says:

   Minns tyvärr inte exakt men trooor att den hette råvit.

   1. Louise says:

    De är alltså inte gråa?

    1. Johanna says:

     Vitgrå skulle jag säga.

 5. Sofia says:

  Vad är det för golv ni lagt in här? Ser ut som breda plankor?

  1. Johanna says:

   Det är ett furubrädgolv. Minns tyvärr inte måttet på bredden.

 6. Louise says:

  Hej, gillar verkligen denna utförliga köksserie! Undrar också hur ni gått tillväga med bänkskivan och vad det är för golv ni lagt in?

  1. Johanna says:

   Kul att du gillar!
   Precis som jag skriver slipade vi bort lacken som tidigare var på bänkskivan sedan vitoljade vi den enigt anvisningen som fanns på vitoljan. Golvet är ett furubrädgolv.

 7. nadia says:

  Hej 🙂

  Kan du forklare mig hvordan du malede selve ikea køkkenet?

  Sleb du det først, brugte du grunder inden maling? Malede du med pensel eller rulle?

  Bedste hilsner

  1. Johanna says:

   Hej! Det har jag förklarat i detta inlägg: http://johannabradford.se/blogstant-johannakoket-del-3/
   Om du behöver grundmåla beror på vad för typ av färg du använder. När jag har målat med linoljefärg har det inte behövts men när jag har målat med Farrow & Ball färg har jag använt deras grundfärg för snickerier.

 8. Sebastian says:

  Hej! Vore himla kul att se hur ert kök såg ut i huset ni bodde i ett tag? :)) Vore för övrigt kul o se ännu fler rum i det huset, såg så fint ut!! Vore också kul som nån annan skrev, att få en rundvandring i lägenheten ni bor i nu. Kram!

  1. Johanna says:

   Vi gjorde faktiskt inte så mycket med köket i huset, mer än att måla om och byta knoppar så jag vet inte om det förtjänar ett eget inlägg riktigt.. vi får se 🙂 En rundtur i lägenheten vi bor i nu kommer absolut så håll utkik!

 9. Hanna says:

  Det är min dröm att du och krickelin ska komma till vårt renoveringsobjekt till hus och se allt med nya ögon och komma med smarta snygga lösningar, jag vet liksom inte vilken ände jag ska börja i, men ni båda gör ju allt så fint. Kan ni inte utlösa en tävling med detta som pris så att jag kan få vinna. Tack i alla fall för inspirerande köks-serie!

  1. Johanna says:

   Haha, vad smickrande att höra 🙂 Vem vet, kanske dyker det upp en sådan tävling någon gång 😉

 10. E says:

  Hej!
  Så himla rolig serie att se era kök och hur fint ni gjort i alla hem! Väldigt inspirerande 🙂

  Minns du vad det var för fläkt ni installerade?
  Är på jakt efter en liknande…
  Tack!

  1. Johanna says:

   Vad roligt att du tycker det 🙂 Nej jag minns tyvärr inte det men den köptes på tretti.se om det kan hjälpa dig något.

 11. Anna says:

  Ang färg på köket på Primsgatan.
  Upplevs färgern på luckorna som grön i verklighet? (De gör de genom min iPhone) när jag kollar på länken heter den nått med grått men ser brun ut. Är dock en väldigt fin färg. Men hittar inte heller någon NSC-kod… är det nått du har en susning om?
  Skall planera inför en köksrenovering och dessa bilder blir en stor inpiration! Så tack för de! Jag hade tänkt sätta in ett kök som litar åt Lindblomsgrönt med liknande handtag och samma kakel.. (skall komma ihåg att måla listerna i samma kulör :D)

  1. Johanna says:

   Ja den går åt det gröna hållet. Men som vanligt med färg måste man alltid provmåla, det kan upplevas extremt olika beroende på väderstreck, hur mycket dagsljus det finns mm. Farrow & ball lämnar aldrig ifrån sig sina koder så jag har tyvärr ingen aning. Vad roligt att dessa bilder har inspirerat dig. Stort lycka till med renoveringen!

 12. Anita says:

  Åh så roligt att se hur köket på Prinsgatan såg ut innan renoveringen. Vilken transformation…
  Jag bor här nu och fullkomligt älskar hela lägenheten:)

  1. Johanna says:

   Så himla kul att du älskar lägenheten, det gjorde vi också 🙂

   1. Anita says:

    Gillar även din blogg Johanna, nu har jag läst och sett mer av hur jäkla bra inspirations Love bomb du är!
    Heja dig!

 13. Ylva says:

  Hej Johanna,

  Tack för alla inspirerande och fina bilder.
  Vi ska renovera kök i ett gammalt torp och jag kikar på dina kök för idéer och inspiration. Jag gillar det klassiska blanka kaklet och undrar om det är smala fogar. Jag undrar också vilken list du har mellan kakel och pärlspont. Och så ska man ha färg på fogen. Ljus och hur ljus? Oj, oj, alla dessa beslut! 🙂

  Tack på förhand.
  Vänliga hälsningar Ylva

  1. Johanna says:

   Hej! Vad roligt att kunna inspirera er.
   Fogarna är nog ganska normalbreda skulle jag säga. Listen är en väldigt enkel i trä som finns att köpa på alla byggvaruhus/brädgårdar. Vi har alltid använt mörkgrå fog men det är ju en smaksak 🙂
   Lycka till med allt!


The wildest man in town