2017/02/02

Post 1752

Köket på Övre Djupedalsgatan

2

2


2017


Stort tack för all positiv feedback jag fått i samband med att jag påbörjade denna följetång om våra olika kök. Så kul att kunna inspirera och ge konkreta tips på hur man med ganska enkla medel kan skapa ett nytt kök. Nu till del två!

Efter Köpmansgatan provade vi på att bo i Stockholm. Vi köpte en liten lägenhet på Bondegatan där det fanns ett väldigt litet kök, mer som en serveringsgång faktiskt, helt i original från 1920-talet så där gjorde vi alltså inte någon renovering men är du nyfiken på hur den lägenheten såg ut kan du kika in här. Där stannade vi i åtta månader innan det var dags att bege sig hem till Göteborg igen, denna gången till en lägenhet från 1906 på Övre Djupedalsgatan.

Såhär såg köket ut samma dag som vi fick nycklarna till lägenheten. Absolut inte i behov av renovering men det kändes lite instängt och var inte riktigt vår stil så vi började med att göra öppningen från hallen större och så hittade vi en gammal dörrpost i väggen mot vardagsrummet så den sågades upp. Sedan liknade renoveringen mycket av det som vi gjorde i köket på Köpmansgatan. Vi behöll stommarna, diskbänk och bänkskiva och bytte ut vitvarorna. Här ser ni processen från inspiration till färdigt resultat: Inspiration kökKöket del 1Köket del 2 och Köket del 3.

Och såhär såg det ut på Alvhems mäklarbilder när vi sålde lägenheten nio månader senare.

Här står fotografen precis utanför köket så till höger ser man den gamla dörrposten som gömde sig i väggen och som vi tog fram, i detta inlägg ser ni tydligt hur det hela hänger ihop. Genom att öppna upp där blev det ett härligare flöde i lägenheten, dels ljusflöde men också hur man rörde sig. Nu kunde man hänga i både kök och vardagsrum och samtidigt umgås, tidigare låg köket helt ensamt.

Vi kikade under golvet som låg i köket för att se om det fanns något gammalt fint golv bevarat, vilket det fanns men en gammal vattenläcka gjorde att det inte var helt intakt så vi la in nytt plankgolv istället och målade svart precis som på Köpmansgatan. Stommarna “byggdes in” med en golvlist nertill, målades för hand i en mellangrå linoljefärg och luckorna fick nya knoppar från Byggfabriken. Ny kyl/frys samt spis från Smeg sattes in.

Bänkskivan som var kring spisen betsades svart, blandaren byttes ut mot en Elverdam från IKEA och fogarna fick en omgång med svart fogfärg. Överskåpen åkte ut och det gjorde köket mycket luftigare och på så vis kändes det större än vad det gjorde innan. Ovanför diskbänken platsbyggde vi en smal hylla och kring fönstret satte vi upp djupare hyllor.

På väggen mot vardagsrummet ställde vi en skänk som gav extra arbetsyta och förvaring.

Här ser man öppningen ut mot hallen och en skymt av fönstret som vi satte in ovanför öppningen.

Sammanfattningsvis är mitt allra bästa tips från detta kök förvandlingen vi gjorde med helt vanliga stommar genom att sätta en golvlist, måla och byta knoppar. Från IKEA till platsbyggt liksom. Samt att färga fogen mörkare, det gör verkligen jätte mycket för intrycket. Har ni några frågor är det bara att ställa dem här i kommentarsfältet så svarar jag. Näst på tur i denna följetång är mitt absoluta favoritkök så håll utkik.

Kommentarer

45

Dela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


 1. Sara says:

  Det är verkligen himla smart med den där listen nedtill, den gör ju hela köket liksom. Men jag förstår bara inte hur ni klarar er utan överskåp, det är så himla snyggt och luftigt men jag klarar inte min förvaring utan, har liksom inte bara snygga prylar utan också fula bunkar från typ Tupperware…

  1. Johanna says:

   Haha, vi har inte så mycket fula grejer faktiskt. Vågar ju knappt säga det men vi äger inte ens en matlåda. Eller jo en och den ryms bland det andra i nederskåpen 🙂

   1. hanna ig says:

    Äter ni alltid ute då eller? Lyxigt!

    1. Johanna says:

     Ja på lunchen äter vi oftast ute, eller hemma då jag jobbar hemifrån en del.

 2. Sanna says:

  Hej Johanna!

  Jätteroliga inlägg! Så mycket inspiration!

  Jag undrar två saker –

  När ni lägger plankgolv, det ser så snyggt ut. Är det besvärligt att göra? Ifall man har parkett eller klickgolv från början, är det bara att lägga plankorna ovanpå? Spikar ni fast dem?

  Är det knixigt att sätta in ett fönster sådär ovanför en dörrpost?

  Tacksam för svar!

  1. Johanna says:

   Tack snälla! Kul att du gillar.

   Nu är det ju inte jag som har gjort det utan min man men är man bara lite händig och tycker att det är roligt löser man det mesta. Man har en slags golvpapp mellan det gamla underlaget och så spikar man. Men fråga i bygghandeln eller googla efter tillvägagångssätt beroende på underlag och golv.

   Det samma gäller fönstret. Du behöver vara lite händig. Sedan beror det på vad det är för typ av vägg. Är det gipsplattor är det enkelt men är det en vägg gjord av betong är det lite svårare.

   1. Sanna says:

    Okej tack! Plockade ni bort golvlisterna och sedan satte fast dem igen efter att ni hade lagt plank? Lade ni planken an mot varandra eller något emellan? Jag har googlat en hel del men hittar liksom inget konkret.

    1. Johanna says:

     Googlade snabbt och fann denna guide som verkar bra. https://villalivet.se/om-bygg/golvskola-lyckas-lagga-tragolv/

 3. Louice says:

  Hej! Åh så roliga inlägg!!

  Jag undrar vad för svart färg ni haft? Om en ska ha någon speciell när det är till golv? Förutom att den var högblank som du skrev. Blev så inspirerad. Och en till sak kommer du på några nackdelar med svart golv? I dagsläget har vi ett ljusgrått/blått plankgolv. Och på det syns all smuts. Speciellt när man har djur… hehe

  Tack för bästa bloggen, den är väldigt inspirerande!

  1. Johanna says:

   Vi har använt golvfärg, den är lite mer tålig. Sedan beror det nog lite på vad det är för underlag men prata med dem i färgaffären. De vet vad som är bäst. Hmm.. kan inte komma på några nackdelar nu. Klarar inte heller av att ha ljusmålade golv. Allt syns ju!
   Vad roligt att höra. Tack snälla 🙂

 4. Anna Gustafsson says:

  Hej. Det verkar som om länkarna till Köket del 2 och del 3 går till ditt första köksprojekt. Skulle gärna vilja se Djupedalsköket under uppbyggnad. Går det att fixa?

  1. Anna Gustafsson says:

   Oj, nu hittar jag. Förlåt så mycket!!!

   1. Johanna says:

    Ja det blev lite fel först men jag rättade till det 🙂

 5. Jenny says:

  Tusen tack för dessa inlägg. Håller precis på att byta ut mitt kök i lägenheten och detta ger så mycket inspo. Superbra tips till en bra budget och snyggt blir det. Älskar bloggen 🙂

  1. Johanna says:

   Så kul att höra! Stort lycka till med din renovering 🙂

 6. Amanda says:

  Hej. Beundrar verkligen alla era kök, såå fina. Undrar lite över en färg från erat förra kök, det raka med kakel nertill och pärlspont upptill. Undrar över färgen på just pärlsponten, vi ska bygga nytt kök hör hemma och den färgen hade varit perfekt. Tycker det är så svårt med vita/beiga färger!

  Ha en underbar dag 🙂

  1. Johanna says:

   Tack snälla! Det är så kul att kunna isnpirera. Den färgen heter light gray och kommer från farrow and ball. Ha det fint!

 7. Eva Salomonsson says:

  Så inspirerad av dina inlägg. Vill genast ändra om hemma och får så mycket idéer😊Tack💕

  1. Johanna says:

   Tack, så kul att höra 🙂

 8. Maya says:

  Jag skulle vilja höra lite hur ni resonerar kring allt detta “renoverande” ur ett hållbarhetsperspektiv? Att vart och vartannat år flytta till nya lägenheter med fullt fungerande kök och göra om helt bara för att det inte exakt faller en i smaken känns så omedvetet och konstigt… Hur resonerar ni, köper ni begagnat, säljer ni alla dessa kaserade men fungerande vitvaror vidare, osv osv? Skulle vara kul att höra hur ni tänker

  1. Johanna says:

   Hej Maya! Jag är verkligen ingen expert inom området hållbarhet men tycker och tror att jag inspirerar till att göra just mer hållbara val. 90% av de möbler vi har hemma är gamla, jag köper mycket på loppis och tycker att det är mer hållbart att ta tillvara på det man har i exempelvis ett kök och förvandla/förädla det än att slänga ut allt och åka till närmsta stora möbelvaruhus och köpa helt nytt. Vilket hade varit det enklaste alternativet i de båda köksrenoveringarna jag har berättat om hittills. Allt som slängs sopsorteras såklart och vitvarorna har vi sålt vidare. För oss är det viktigt att trivas hemma och eftersom att jag och min man både är händiga och kreativa har vi lätt att se möjligheter. Det ligger helt enkelt inte i vår natur att sitta i vårt halvtrista kök och tänka “nej men inte ska väl vi piffa till det här, det känns ju väldigt omodernt och kan dessutom upplevas som konstigt. Det vore ju förödande”. Vi följer våra hjärtan och lust helt enkelt, vilket har visat sig vara väldigt lyckosamt hittills eftersom att vi har skapat kök som både vi och de nya ägarna har trivs i. Jag är dessutom stolt över att köken har inspirerat flera tusen människor via min blogg/instagram och andra sociala kanaler samt magasin där de har figurerat. Hoppas att det inte är alldeles för konstigt och omodernt här inne på min blogg för dig, i så fall får jag hänvisa dig vidare till en blogg som känns mer PK.

   1. Maya says:

    Tack för svar! Tycker absolut din blogg är både inspirerande och fin, det var mest att jag undrade hur ni tänkte kring detta och om ni gjorde det. Trevlig helg!

   2. Elin says:

    Vilket syrligt svar. Maya ställde en helt legitim fråga och undrade hur ni resonerade. Det var ingen kritik och förstår inte alls hur du får in politisk korrekthet här? Jag tror det är många som inspireras av din blogg men som undrar samma sak då konsumtionshetsen är väldigt påtaglig för samhället och förödande för miljön.

    1. Johanna says:

     Då du och Maya har samma IP nummer antar jag att ni känner varandra och då blir det ju mycket lättare för dig att förstå att hennes avsikt inte var att kritisera. Det är ju lätt att missförstå i skrift men jag tyckte faktiskt att hennes kommentar var ganska kritiserande då hon skriver att vårt beteende är omedvetet och konstigt. Och det är väl ganska politiskt korrekt att tänka så? Sedan tycker jag återigen inte att jag inspirerar till konsumtionshets utan snarare tvärtom, att ta tillvara på det man har. Mycket kan som sagt misstolkas i skrift men jag hoppas att ni kan se bloggen för vad den är, en inspirationsblogg. Ha en fin helg!

     1. Maya says:

      Haha nej vi känner inte varandra?! Va lustigt och/eller obehagligt, innebär inte det att i surfar på samma nätverk???? :S

     2. Elin says:

      Nej det betyder att vi har samma internetleverantör. De flesta Internetleverantörer gör så, så att man inte kan spåra någons adress till exempel.

 9. Caroline says:

  Johanna, vilken rolig serie inlägg att få följa! Detta kök är nog min favorit. Blir så peppad på att måla om mitt nuvarande. Tack för en inspirerande blogg! Kram C

  1. Johanna says:

   Så kul att det uppskattas, tack! Ja men måla på 🙂
   Kram

 10. Elin says:

  Åh så kul!! Små detaljer som gör så mycket! Blir himla sugen på att göra något åt vårat kök, men det är ju en hyresrätt.

 11. Maria Segergren says:

  Å va fint! Vi har exakt samma luckor (gamla från Ikea eller hur) i huset vi flyttat in i och funderar på vad vi ska göra, då den gul-vita tonen inte är något vidare. Blev väldigt inspirerad när jag såg vad ni har gjort här. Men hur målade ni luckorna? Det är ju folie-luckor, tog ni bort “folien” först eller målade ni bara rätt på? Isåfall hur och med vilken typ av färg?

  Tack för all inspiration du ger här!

  1. Sanna says:

   Jag undrar också! Slipar ni och lägger grundfärg? Eller bara slipa upp lite yta och sen måla?

   1. Sanna says:

    Såg nu att du hade ruggat upp med sandpapper först.

  2. Johanna says:

   Tack snälla! I köket del 3 som jag länkar till här i texten finner du all info om målningen. Lycka till!

 12. Lina says:

  Detta är verkligen mitt favoritkök av alla era kök!!

 13. Josefin says:

  Hej! Kul med köksinläggen! Det är så fint hos er och inspirerande. Vi tänkte lägga plankgolv i hela lägenheten (74 kvm). Jag är lite nyfiken på hur lång tid det tar?

 14. Johanna says:

  Hej Johanna! Jag tror aldrig jag har kommenterat förut (?) men jag har läst din blogg precis som jag läser böcker, från pärm till pärm! ÄLSKAR din kreativitet och tack för att du bjuder på så många detaljer från era många renoveringar. Egentligen skulle jag väl mer kalla dem makeovers eller återställning, eftersom det mesta av det ni gjort verkar vara att göra befintligt finare och försöka återställa till original.
  Nu kommer min fråga! Jag skulle älska att få läsa ett inlägg (om du vill) om beslut ni tog under renoveringen som blev “fel” eller mindre bra. Kanske felköp du har gjort, renoveringsmissar som hantverkare gjort eller andra bra-att-veta-grejer. Om du vill bjussa och orkar såklart! Tack för en fin blogg <3

 15. Carin says:

  Jättekul följetong! Jag tycker att det är jättekul att se hur ni lyckas med en så stor förändring utan att riva ut allt. Ni behåller ju mycket av den gamla inredningen.

  Gillar den platsbyggda smala hyllan! Hur har ni byggt och fäst den?

 16. Christine says:

  Hej Johanna!

  Fortfarande lite overkligt att se vårt gamla kök (och lägenhet) i bloggvärlden men härligt samtidigt – mycket minnen som kommer tillbaka. Vattenläckan var en mardröm och förstörde ju tyvärr golvet under men så bra det blev ändå. Underbart att se hur ni förvandlade lägenheten till något helt nytt och annat, så kul!
  Önskar er allt gott och grattis till nya familjemedlemmen!

 17. Jessika says:

  Tack för inspirationen! Jag är själv på gång med en light-renovering av mitt radhuskök som tar tillvara på det som finns, men adderar lite personlighet och mer arbetsyta. Har köpt de flesta kompletterande delarna begagnat och letar fynd i byggvaruhusen. Det har tagit två år att hitta allt, men skam den som ger sig!
  Jag undrar över slitstarkheten i linoljefärgen du målade med, märkte du av något slitage på luckorna, exempelvis på skåpet under vasken som man ofta öppnar med blöta händer? Och ytan – var luckorna lätta att hålla rena?

  1. Johanna says:

   Vad kul!
   Jag märkte inget slitage alls och ytan blev väldigt lätt att torka av.
   Lycka till med din renovering!

 18. Sanna says:

  Johanna, jag har en fråga om belysningen i det här köket. Upplevde ni att den lampan som hänger snett ovanför diskbänken räckte som arbetsbelysning i den delen av köket? Eller fanns det planer på ytterligare ljuskällor?

  Jag har själv planer på en liknande renovering i mitt kök, men det är så mörkt så vi måste tänka till ordentligt när det gäller ljus.

  Tack!
  Hälsningar Sanna

  1. Johanna says:

   Jag tyckte att den räckte, men så hade vi ju ljus i spisfläkten också. Hade dock varit snyggt att ha 1-2 till ovanför diskbänken, beroende på hur lång bänk du har såklart.

 19. Helena says:

  Hej!

  Undrar om ni specialbeställt golvlisterna runt köksbänkarna eller var ni köpt dem?
  Skulle själv vilja sätta sådana lister till vårt kök när vi budgetrenoverar det

  Tack på förhand!/Helena


The wildest man in town