2017/02/10

Post 1756

Köket på Första Långgatan

10

2


2017


Nu har turen kommit till mitt absoluta favoritkök, nämligen köket på Första Långgatan som vi totalrenoverade.

Såhär såg köket ut i mäklarannonsen när vi köpte lägenheten. Fullt fungerande såklart men ganska trist om jag får lov att säga så och inte optimalt planerat med liten diskmaskin och dåligt med förvaringsmöjligheter. Grundförutsättningarna fanns dock där med fint golv, tidsenliga lister, högt i tak, stuckaturer och härligt ljusinsläpp i och med det stora fönstret i söderläge. Renoveringen här gick långsamt, vi bodde in oss först för att känna efter hur vi rörde oss i köket och vad som var viktigt för oss att få till. Vi hade ingen plan från start utan alla beslut togs längst med renoveringens gång. Här är ett inlägg med köksinspiration som jag hade inför renoveringen, i samma veva hittade jag till deVOL Kitchens och skrev om dom men sen så var jag och Amelia hemma hos familjen Bastin och gjorde ett hemma hos reportage. Där föll bitarna kring hur köket skulle bli på plats och renoveringen kunde börja.

Denna gången var jag dock dålig på att dokumentera processen, här är ett inlägg när vi kaklar, i nästa inlägg som rör köket har jag provmålat olika blå kulörer men bestämmer mig för en tapet. Efter ett tag visar jag lite mer av köket och får massvis med frågor om det som syns i bild, detta bidrog bland annat till att försäljningen ökade såpass mycket av dessa glashållare att någon på det företaget undrade vad som försiggick. Så blev det april och vi fick ett ett infall och skulle helt plötsligt sälja lägenheten, såhär såg det ut på Entrance mäklarbilder tagna av Anders Bergstedt.

Golvet målades grått vi satte in ett nytt kök från IKEA med GEVSTA lådfront i rostfritt stål, vi körde uteslutande på utdragbara lådor eftersom att de slukar mest och man får en bra överblick över innehållet. Mässingshandtagen är från Byggfabriken. Spis, häll är från IKEA, fläkt från Franke, bänkskivan är i carraramarmor, diskhon DOMSJÖ i porslin från IKEA hade jag drömt om länge och äntligen fick vi chans att sätta in ett sådant. Blandaren är en likadan som vi hade på Köpmansgatan men den har tyvärr utgått från sortimentet, synd tycker jag. Vi kaklade väggarna med ett klassiskt högglansigt vitt 15×15 kakel och satte det med så kallat halvförband. Mer om det kan du läsa i detta inlägg. Djupa hyllor sattes upp på konsoller, dessa är köpta på ett byggvaruhus och är betsade i en mörkbrun nyans. Lamporna i taket som löper längst med köksbänken är dessa klassiska i porslin från Byggfabriken.

Vi köpte ett rostfritt kyl/frys som hade stått i ett visningshem och alltså aldrig varit använt till ett bra pris och bredvid ställde vi ett GRUNDTAL rullbord från IKEA. Kring köksbänken kaklade vi ända upp till tak men på resterande väggar kalkades det bara till hälften och resten tapetserade jag (ja, sjukt mallig över det) med Pimpernel från William Morris/Engelska Tapetmagasinet.

Där kakel och tapet möttes byggde vi (läs jag visade Adam hur den skulle se ut och Adam byggde) en liten hylla genom att använda en smal bräda som placerades på en uppochnedvänd vinklad fotlist. Hyllan betsades i samma bruna kulör som hyllorna ovanför köksbänken.

På den sneda väggen bredvid köksbänken placerade vi ett gammalt skåp som vi hittade på blocket och målade i en grågrön linoljefärg från Ottosson färgmakeri. Bordet hittade jag på Myronas på Järntorget, kökssoffan köptes av en antikhandlare på Smögen för massa år sedan, de gamla böjträstolarna köpte vi på Dusty Deco när vi bodde i Stockholm och y-stolen fick vi i bröllopspresent.

Jag älskade verkligen materialvalen och kontrasterna i detta kök. Det var så kul att få skapa något helt från noll och vi gick verkligen på känsla här. Plockade godbitar från massor med olika kök, restauranger och caféer som vi sett och besökt och gjorde det till ett alldeles eget kök.

För att sammanfatta mina bästa tips från detta kök skulle det bli att välja utdragbara lådor istället för skåp i köksstommen. Våga mixa material och färger. Tänk på köket som ett rum, inte bara ett kök genom att exempelvis ta in ett gammalt skåp att bryta av med istället för att bara ha köksstommar. Sedan gillar jag som bekant att ha öppna kökshyllor, tycker att det skapar en hemtrevlig känsla. Och nej, det blir varken damm eller flott på grejerna som står på hyllorna. De används ju och diskas därmed flera gånger i veckan.

Hoppas att detta kök inspirerat er till att ta ut svängarna i köket. Precis som vanligt svarar jag gärna på eventuella frågor här i kommentarsfältet. Näst på tur är köket på Prinsgatan, vilket också blir det sista köket i denna följetång. Mer om det om några dagar!

Kommentarer

48

Dela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


 1. Lisa says:

  Superkul inlägg med roliga anekdoter och vilken skillnad!!

  1. Andrea says:

   Det här köket alltså 👌. Lollos nya ägarna :).

  2. Johanna says:

   Tack snälla, kul att du gillar 🙂

 2. anna says:

  Asså så hima himla fint!! älskar färgerna!

  1. Johanna says:

   Tack snälla!

 3. Härligt inlägg!!! Tack för inspirationen och tankarna kring hur ni tog fram detta urtjusiga kök tillsammans. Fin helg till er alla!

  1. Johanna says:

   Tack 🙂

 4. Hallin says:

  Jamen vi bor ju här och fullkomligt älskar detta kök! Bra tips att se köket som ett rum och det har vi verkligen utvecklat. Bästa stället i en för övrigt väldigt mysig lägenhet! Så kul att följa alla fina köksrenoveringar!!

  1. Johanna says:

   Så kul att höra att ni trivs! Det kändes så bra att ni blev de nya ägarna och kunde utveckla vidare lägenheten i samma anda.

 5. Lovisa says:

  Kul att få se de olika köken samlade! Imponerande att ni orkar, jag blir matt bara av tanken… 🙂
  Köket i huset, då? Kommer du inte visa det? Skulle gärna vilja se det!

  1. Johanna says:

   Haha, ja nu när jag kollar tillbaka på allt vi gjort blir jag ganska matt jag också. Men det var kul då! Tror inte att jag visar något från huset, vi hann aldrig bo in oss riktigt och vi gjorde inte så mycket med köket så det blir liksom inte någon stor förvandling att visa upp och skriva om.

 6. Hannah says:

  Jag är verkligen så inspirerad av er stil och era renoveringar. Jag är lite sugen på dessa luckor men med småbarn så undrar jag hur tydligt saker syns på dem( alltså små händer etc?

  1. Johanna says:

   Vad roligt att höra!
   Det syns ganska tydligt så är man pedantiskt lagd och inte orkar torka av alltför ofta hade jag inte rekommenderat dessa luckor.

 7. Charlotte says:

  Så otroligt vackert kök! Tack snälla för att du delar med dig av era renoveringar. Det ger så mycket inspiration!

  1. Johanna says:

   Kul att du gillar. Tack ska du ha som kikar in!

 8. Ebba says:

  Hej Johanna

  Detta kök är otroligt fint. Är särskilt förtjust i brytningarna mellan det lite stela och kalla rostfria tillsammans med den varma Pimpernell och det mörkbetsade trät. Vansinnigt snyggt verkligen!

  Själv håller jag på att helrenovera mitt eget kök och undrar vad du säger om carrara. Har ritat in detta både i köksö samt vid vask och spis. Jättesnyggt och jag gillar patina och naturliga material som åldras. Vi lagar dock mycket mat och är tveksam till att lägga det vid just spisen och vasken. Det är ju känsligt och tänket att om man har curry i stekpannan,tomatsås… rött vin och vatten.
  Hur känsligt skulle du säga att det är som ändå har lagat mat där? Funderar på att lägga en rostfri bänk istället men… landar i att carraran är för snygg för att väljas bort 🙂
  Hjälp!
  Undrar helt enkelt, skulle du välja att göra så igen?

  tack för all inspiration

  1. Johanna says:

   Hej Ebba! Tack snälla, så kul att du gillar 🙂
   Så kul med renoveringen! Jag tyckte faktiskt inte att det var så känsligt som många varnade oss för så jag skulle helt klart välja om carraran!

   1. Ebba says:

    Tack för svar Johanna 😍

 9. Sophia says:

  Wow vilket kök! Snyggaste jag sett på mycket länge. Verkligen inspirerande, hur man kan förvandla ett rum sådär. Älskar tapeten!

  1. Johanna says:

   Tack snälla! Ja den tapeten är en favorit, vi har den i vår nuvarande hall.

 10. Sara says:

  Det är verkligen ett fantastiskt fint kök och så kul att få se bilder på hur det såg ut “före”! Jag skulle också hemskt gärna se bilder på köket i huset, och gärna ännu mer från det men förstår om det inte känns aktuellt eftersom ni inte bor där nu.

  1. Johanna says:

   Har inte tänkt visa några bilder från huset. Vi hann liksom aldrig bo in oss och just köket gjorde vi inte så mycket med så det blir inte så mycket att skriva om. Men vi får se 🙂

 11. Lisa says:

  Inspirerande! Och jag längtar till nästa kök! 👏🏼💕

  1. Johanna says:

   Tack! Så kul att du gillar 🙂

 12. Therése says:

  Hej!

  Detta köket är verkligen magiskt, så inspirerande med dessa inlägg! Är själv mitt uppe i köksrenovering så extra kul att läsa dessa inlägg just nu:)

  En väldigt specifik fråga, har ni Ikeas induktionshäll i köket i marmorbänkskivan? Vi har ett problem då vår marmorbänkskiva är 30mm men Ikeas häll ska ha 38mm ner till ugn. Ni ser ut att ha placerat eran Ikeaugn hela vägen upp mot bänkskivan? Många andra företag har ju 30mm som rekommendation.. Klurar på hur vi ska göra, inte så snyggt att ha ugnen längre ner.. Ha en fin söndag!

  1. Johanna says:

   Tack! vad roligt att du gillar. Ja det är ikeas induktionshäl, minns dock inte avståndet.

   1. Therése says:

    Tack för svar! Får nog höra av mig till fabrikören, känns som att IKEA säger att man måste ha 3,8mm bänkskiva bara för att man ska välja deras:)

 13. Amanda Englund says:

  Denna köksserie är som godis i mitt liv! Längtar tills nästa 🙂

  1. Johanna says:

   Haha, vilket gott betyg 🙂 Tack!

 14. Louise says:

  Hej
  Jag undrar om golvet, vilken kulör är det målat i? Perfekt grå nyans. Skulle vara så tacksam för svar hur ni målat det.

  Tusen tack, Med vänlig hälsning Louise

  1. Johanna says:

   Kulören heter silvergrå och kommer från Nordsjö. Vet tyvärr inte ncs koden.

   1. Louise says:

    Tack! Jag frågade dock om färgen men de på nordsjö sa att det inte fans någon kulör som heter silvergrå och är heltäckande utan finns bara i lasyr och då är den inte täckande. Men färgen ni använde er av är väl täckande?

    1. Johanna says:

     Vad konstigt! Ja den är täckande. Om jag minns rätt var det en fasadfärg från deras färgkarta men som de bröt till en golvfärg.

 15. Elin says:

  Stort tack för en jätte inspirerande resa genom alla era köksrenoveringar! Sista köket är helt klart favoriten!
  Du har återkommande använt dig av Ikea när ni renoverat, hur nöjd är su med deras standard? Hur upplever du dessa luckorna? Blev de mycket märken efter händer?
  Stoet tack igen!

  1. Johanna says:

   Vad kul att du gillar! Jag har varit väldigt nöjd med Ikeas standard. Men så har jag inte så mycket annat att jämföra med 🙂 Just dessa luckor blir lätt “fläckiga” så har man små barn och är pedantiskt lagd hade jag inte rekommenderat dem.

 16. Stina says:

  Så fint kaklat med halvband och hela vägen upp vid köksbänken! Läste kakel-inlägget, körde ni på foglöst i slutändan? Och kan du rekommendera det isåfall?

 17. Camilla says:

  Roligt och inspirerande att se före och efter bilder. Mera sånt. Så himla vackert köket blev.

 18. EM says:

  Alltså upptäckte just att en lägenhet som precis sålts i Stockholm (http://alexanderwhite.se/objekt/793331/) har kopierat det här köket till punkt och pricka.. det är lite skrattretande samtidigt som jag förstår eftersom det är så snyggt 🙂 men tänkte att det var kul för dig att veta! Om det inte ligger kvar på Alexander whites hemsida så bloggade 34 kvadrat om det också 🙂 kram!

 19. EM says:

  Såg att de verkar tagit bort bilderna nu, men här ser du fler: http://34kvadrat.tidningensolo.se/2017/02/14/inspirerande-kok/ tycker du ska ha credd 🙂

 20. Sofia says:

  Gud va otroligt snyggt. Det hade varit väldigt roligt att läsa en post om var du hittar din inspiration och lite mer om planerings processen och hur du gör när du inreder. Kram /Sofia

 21. Jenny says:

  Hej Johanna!

  Du och din inspiration! Så glad att jag hittat hit. Nu när våren tittar fram hade jag tänkt inreda våran balkong (inglasad) men har fastnat i bord-träsket. Har du tips på fina bord i lagom storlek? Gärna i lagom prisklass också :))))

  Tack för världens mest inspirerande blogg!
  Jenny

 22. Ed says:

  Väldigt underhållande serie om köken!
  Jag undrar var vinhängarna kommer ifrån?:)

  1. Johanna says:

   Tack! Kul att du gillar. Jag har länkat till inköpsstället i inlägget. När det är understruken text är det en länk 🙂

 23. Rebecka says:

  Så fint gjort!! Megainspiration till vår kommande köksrenovering 😀 Tack för att du delar med dig!

 24. Era kök 😍😍😍 Önskar jag fick till det hälften så bra!
  En fråga, takbelysningen – vi tänker installera liknande i vårt kök utan överskåp. Dock ett ganska mörkt rum i norrläge – hur bra belysning upplever du att de gav?

  1. Johanna says:

   Haha, tack snälla 🙂
   De ger bra belysning! Beror ju lite på hur starka glödlampor ni har i såklart och har ni möjlighet skulle jag rekommendera dimmer. Det är ju inte alltid man vill ha väldigt ljust i köket.


The wildest man in town