12

11


2017


Som jag nämnde i förra inlägget har en stund av dagen bestått av köksplanering av vårt kommande kök. I början av nästa år får vi nämligen nycklarna till huset och det är en hel del som ska göras. Bland annat köket. Huset är byggt (håll i er nu) år 1972. Eller det som byggdes då var en liten sommarstuga som sedan har blivit tillbyggd i olika omgångar på både 90-talet och 00-talet. Helt galet eftersom att jag egentligen inte alls gillar hus byggda efter 1940, med vissa undantag såklart. Men vi föll för planlösningen, läget, tomten och inte minst potentialen.

Just nu känns det så himla roligt att få sätta tänderna i detta hus och ge det den kärlek och känsla jag vet att vi har att erbjuda. Jag tycker dock att det är viktigt att ta hänsyn till husets kärna, även fast den känns lite oklar och upphackad just nu. Med det sagt är det inte läge att gå all in på sekelskiftesdetaljer utan känslan i hela huset kommer vara något enklare än vad vi tidigare haft i våra sekelskiftes- och 20-tals boenden. Men inte för enkel, avskalad och modern. Snarare som att sekelskifte och nutid möts någonstans på mitten. Låter det vettigt? Allt blir ju mycket tydligare via bilder tycker jag så låt oss kika lite på mitt inspirations moodbaord som jag gjort för köket.

Jag har sedan första gången jag såg bilderna från Charlotte Lynggaards hem utanför Köpenhamn älskat precis allt och även fast vårt hus verkligen inte är i klass med det så är vårt kök öppet upp till nock, innehåller öppen spis och har dörrar direkt ut till trädgården. Dessa tre saker har även hennes kök (bilden i mitten och längst ner till höger) så jag sneglar väldig mycket på det just nu och gillar verkligen känslan i detta kök. En annan sak som vi kommer ha är diskho vid ett fönster, det hade vi i vårt förra hus också och jag tycker väldigt mycket om att stå vid disken och samtidigt kunna blicka ut. Som det känns nu skulle jag nog gärna vilja ha en porslinsho (som syns på flera av bilderna), det har vi haft i flera olika lägenheter samt i huset och jag gillar hur det bryter av mot köksluckorna. Ett annat kök som jag blivit besatt av är Elin Nords som de satte in i sitt hus förra året (bilden till vänster om mitten), jag har gått igenom varenda bild och inlägg som hon har lagt ut och kommer nog köra en copy paste på att ha släta lådor men en enkel ram på skåpsluckorna och skippa kakel till förmån för att låta bänkskivan gå upp en bit på väggen som stänkskydd. Sedan tycker jag att spisen och fläkten från Bertazzoni Italia är snygga och så är den där kulören en stark kandidat. Andra kök som jag studerar mycket just nu är de så kallade shakerköken från bland annat deVOL, Kitchen & Beyond och Skandinaviska Shakerkök. Gillar hantverkskänslan i dem som liksom inte blir för prålig. Och så tycker jag att det är himla snyggt med trärena kök (mitten längst ner), men det kommer jag nog inte våga mig på.

Så för att summera det hela är härmed detta typ bestämt:

Ingen sockel längst ner utan mer som första bilden i kollaget

Släta lådor men en enkel ram på skåpsluckorna

Porslinsho vid fönster

Rostfri spis och fläkt

Inget kakel

Inga överslåp men gärna någon hylla, kanske inbyggd i väggen likt bilden längst ner till höger

Nu återstår bara att välja köksleverantör, bänkskiva, blandare, kulör och planlösning. Har en del kvar att göra alltså.

Foto: 1.deVOL 2.Kitchen & Beyond 3. Elin Nord 4. Charlotte Lynggaard 5. Annacate 6. The Dpages 7. Charlotte Lynggaard

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

Kommentarer

39

Dela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


 1. Känner verkligen entusiasmen, så kul! Kommer säkert bli superfint!

  1. Johanna says:

   Haha, ja den är inte lätt att dölja 🙂 Håller tummarna för att det blir bra.

 2. Li says:

  Spännande att få följa renoveringen. Hur ser där ut nu?

  1. Johanna says:

   Tänkte dela med mig av bilder sen när vi har fått nycklarna till huset.

 3. Bullmamman says:

  Oooo, spännande. Jag tittade igenom dina köksrenoveringar i omgångar medan jag designade vårt kök. Det blev vita shaker luckor, vit porslinsho vid fönster, ekgolv, ekbänkar, ett antikt fristående ekskåp som överskåp (i övrigt inga överskåp), marmorskiva till köksön, emaljsvart spis, rostfri kåpa, svarta barstolar och detaljer. Ska bli spännande att se hur ert nya kök växer fram. Tack för att du delar och inspirerar!

  1. Johanna says:

   Åh! Låter ju så fint. Vad roligt att du hade glädje av mina tidigare köksrenoveringar i processen.

 4. Lotta says:

  Hurra vad roligt att få hänga med på er renovering!!

  1. Johanna says:

   Kul att du tycker det!

 5. Sophia says:

  Vad roligt att få följa er renovering!

  Vi har använt IKEA-stommar och därefter Järfällakök, tror Elin också gjort det om jag inte minns fel.

  Här kommer kanske lite inspiration till dig: https://www.instagram.com/p/BWfcHO-gjwK/?taken-by=sophiamaulephoto

  Kram S

  1. Johanna says:

   Åh, tack! Ser ju superfint ut. Det är ju himla smart det där med att använda Ikeas stommar.

 6. Adam says:

  Blir kul att följa! Och så tycker jag att du har en poäng med att välja bort framförliggande sockelbräda – ur en ergonomisk synvinkel är det rätt bra att kunna få in tårna några centimeter under skåpen, man hamnar i en bekvämare arbetsställning då. 🙂

  1. Johanna says:

   Ja men eller hur? Håller absolut med 🙂

 7. Hanna S says:

  Hej Johanna!

  Jag undrar, varför håller du hemligt var ni köpt hus? Såklart kan själva anledningen vara privat (ex du vill inte att andra ska veta var ni bor eller så) eller är det för att skapa “cliff hangers” i bloggen typ? Jag tycker bara det är intressant varför det inte skrivs ut?

  1. Johanna says:

   Hej Hanna!
   Jag undrar varför du har fått för dig att jag håller det hemligt?
   Jag sökte bland mina kommentarer om jag missat att svara på någon tidigare kommentar angående detta från dig men fann ingen. Det är verkligen inget hemligt men heller inget jag känt behov av att skriva eftersom att vi inte har flyttat dit än. Så inga tankar på en så kallad “cliff hanger” även fast det verkar vara ett smart drag eftersom att det uppenbarligen finns folk som går och undrar över detta 😉

   1. Hanna S says:

    Hej och tack för svar! Nej jag har inte undrat men sett att många andra frågat!

    1. Johanna says:

     Jaha, vad jag sett är det bara en som frågat här på bloggen och en på instagram och de har båda fått svar.

     1. Hanna S says:

      Men det är ju för att du svarade nu för 2 dagar sedan? Frågorna ställdes ju för 4 respektive 2 veckor sedan och du svarade samma dag som jag påpekade detta. Struntsamma!

     2. Johanna says:

      Ja jag gick tillbaka i mina kommentarer för att se om jag missat att svara på några och jag hittade som sagt en här på bloggen och en på instagram som jag besvarade med en gång. Tyckte bara att der var konstigt av dig att lämna en sådan ifrågasättande kommentera för att jag missat att svara på dessa två. Är ju inte en anstormning av frågor direkt. Undrar du något i fortsättningen är det bättre att du ställer frågan rätt ut istället för att börja konspirera om hur jag tänker. Tack på förhand!

     3. Hanna S says:

      Ja men min undran var inte vart huset låg, utan varför du inte hade berättat detta när andra hade frågat. Så jag frågade rätt ut. Konspirera skulle jag inte kalla det, jag frågade ju, inte konstaterade? Herregud.

     4. Johanna says:

      Fast det var ju mer än enbart en fråga. Men du kanske alltid lägger alternativa svar i munnen på den du ställer en fråga till. Nu har du iaf fått svar och jag hoppas att du kan släppa detta nu. Ha en trevlig helg!

 8. K says:

  Gaaah! Vill se bilder nuuuu!! Haha! 😉
  Skämt och sido det kommer bli så jäkla fint, som alltid, och tack för att vi får vara med på ett hörn!

  Kram på’re!

  1. Johanna says:

   Hahah 🙂 Tack för att du kikar in. Kram

 9. Rebecka says:

  Åh vad fint det låter, ska bli så spännande att följa! Supersnygg färg på luckorna! Vi valde också rostfri spis från Bertazzoni, såååå snygg 😀

  En fråga, vi är själva mitt uppe i köksrenovering och har kommit till kaklet. Men är lite kluven. Nu ska ni ju inte kakla i nya köket men har gjort det innan, är det svårt? Funderar på om man ska leja bort det eller göra ett försök själv … har aldrig kaklat förut och det är ca 11 kvm som ska få kakel på sig så det är ju en del, men kul om man klarar av det 😉

 10. Elin says:

  Fina fina du! Vad otroligt smickrad jag blir. TACK snälla!!

  1. Elin says:

   Och vi har inte målat vår sockel en andra gång pga att vi troligtvis kommer ta bort den. Helt enkelt för vi tycker att det är snyggare utan ( och okej, man slår i tårna lite 😉 ). Kram

 11. Lena says:

  Tack att du delar med dej.Sååå kul att följa köksrenoveringen.

  1. Johanna says:

   Vad roligt att du tycker det.

 12. Inger Olsson says:

  Hej, så toppenbra med ho vid fönstret och dörr från köket till trädgården, det har vi med och då kan man släppa ut de små och hund men ändå ha koll. Samt att trädgården blir intimare och mysig.
  Lycka till

  1. Johanna says:

   Ja det ska bli himla skönt. Tack!

 13. Ninni says:

  Hej Johanna,
  Roligt att Du delar med Dig av kökstankar och renovering, Du/Ni är otroligt duktiga på att skapa fina kök.
  Att ha diskon framför ett fönster är något jag saknar, har haft det tidigare och utanför hade jag en naturträdgård med ett fågelbad…så där var det rogivande på många vis.
  Lycka Till och Ljusa Varma Kramar från Ninni.

  1. Ninni says:

   Hoppsan missade ett h 😃 ska stå diskho. Inte så rogivande vid ett disko 😉.
   Ninni.

   1. Johanna says:

    Hahaha..

  2. Johanna says:

   Tack! Kul att du uppskattar det. Ja jag gillar verkligen att kunna stå och fästa blicken på något annat än disken man står vid 😉
   Kram

 14. Kristina Tegnér says:

  Hej! Måste bara skriva… VÅGA TRÄKÖK! Jag är arkitekt och tänkte direkt när du skrev 70-tal- att ta in trä som material är ju en gyllene, skitsnygg, tidsenlig men samtidigt modern väg att gå! Visst kan det kosta lite om man ska få det riktigt skyggt, men helt ärligt det kan ju bli hur snyggt som helst! Kolla tex Uno form, tror deras enklare variant med fingertappade hörn är relativt ok i pris och asfint (det är några år sen jag kollade men tror det finns kvar)! Våga! Prova iaf! Jag hejjar. Kära hälsningar från Oxford

  1. Johanna says:

   Tack för din kommentar och dina hejarop! Ja du har ju såklart en poäng, kanske ska vi våga trä ändå.. Uno form har faktiskt ett av de snyggaste köken jag vet, i trä. Har dock inte vågat ta reda på priset men jag kanske ska undersöka saken lite närmre. Fortsättning följer!

 15. Sara says:

  Sååå spännande! Jag tycker att det känns viktigt att hitta känslan i huset och forma köket efter det. Så det känns helt rätt att hålla det lite stramare än ni har gjort i tidigare, äldre hus/lägenheter. Kanske hitta någon form/material/färg från 70-talet som ni kan bygga vidare på och få ett modernt uttryck?

  Om du vill kika på hur vi gjorde i vårt tidiga funkis radhus från 1934, så kolla här http://colortherapy.se/2017/11/09/our-modern-funkis-kitchen/

  Sara från colortherapy

  1. Johanna says:

   Tack! Ska kika in hos dig med en gång.

 16. Hanna E says:

  Spännande med hus och följa den resan 😀Vi lämnade Sveagatan och Linne för Gottskär 2015. Från Sekelskifte till 80-tal. En utmaning, men det går 😉 Kunde inte ta med mig sekelskiftesstilen, men försökt hitta ett mellanting som passar huset. Bilder finns på IG Husetigasekil. Lycka till!

 17. Josefine Griph says:

  Måste bara tipsa om Sven Snickare som gör platsbyggda kök, de utgår från Göteborg och är fantastiska! Kika på https://www.instagram.com/sven_snickare/ för att se lite vad de gjort.

  Lycka till med huset och tack för en inspirerande blogg!


The wildest man in town