2011/05/09

Post 314

Golvet

9

5


2011


Jag får många frågor om golvet som vi lägger i lägenheten och här kommer svaren med hjälp från min A. Det är ett 22mm högt och 10cm brett obehandlat furugolv som kostar cirka 100kr/kvm på byggvaruhus. Ett tips är att räkna med cirka 20% spill.. Kvistarna måste lackas för att förhindra att kåda bildas och vi har nu bestämt oss för att vitsåpa det. Tips på det tas tacksamt emot!

Kommentarer

11

Dela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


  1. Mimi says:

    Hej!

    Jag är en trogen läsare av din blogg, bor oxå i Götet och har precis renoverat klart våt lägenhet.
    Det lustiga är att jag precis har ägnat kvällen till att “vår-såpa” våra golv.
    Vi gjorde exakt samma sak i vår lägenhet förra året, först borstades furubräderna lätt, sen lades det lut på (för att förhindra att det gulnar, tror jag) och sen såpades det.

    Du får gärna höra av dig om du har frågor 🙂

    Lycka till och tack för en fantastisk blogg!

    Hälsn Mimi

    1. TantJohanna says:

      Hej!
      Kul att du är en trogen läsare, det tackar jag för 🙂
      Nu har vi bestämt oss att göra precis som ni. Lovar att visa det färdiga resultatet här på bloggen.
      Tack själv för att du kikar in!
      Kram Johanna

  2. Annixen. says:

    Vi har lutat våra golv (så att de inte gulnar) och sedan vitsåpat dem. Det var tio år sedan och jag tycker fortfarande om dem mycket! resultatet kan du se här (10 år senare)…

  3. Maria says:

    Hej!
    här kommer ett annat tips: vi vitoljade golven i vår tidigare lägenhet. Oljan mixades med vitt pigment och arbetades in med maskin. Det blev väldigt fint och golvet kändes alldeles silkesmjukt, som sammet att gå på. Jag har inte lagt upp bilder på bloggen men jag kan maila dig om du vill se.

    Lycka till!
    Maria

  4. TantJohanna says:

    Tack snälla ni för era tips!
    Nu har vi bestämt oss för att luta och vitsåpa golvet. Hoppas att det ska bli bra 🙂
    Kram Johanna

  5. Kristin says:

    Åh, en update om golvet tack! Vi ska precis lägga in obehandlat furugolv i vårt nya hus… hur känns det? Vi står mellan att luta och olja eller att måla vitt. Men jag är rädd att tappa träkänslan, samtidigt känns det kaxigare med målat. Hm. Hur trivs ni med golvet nu?

    1. Johanna says:

      Hej Kristin,
      Vi har nu slipat och lutat golven med Faxe Lut och ikväll ska vi olja dem med Faxe vitolja.
      Det ser mycket lovande ut och jag är så glad över att vi bestämde oss för att inte måla golven. Jag tycker personligen att mycket av känslan förloras när man målar heltäckande. Tips på hur golven ska behandlas har jag fått av Sofia som driver bloggen Mokkasin. Kika in där och kolla på hennes snygga golv så förstår du vad jag menar med känsla 🙂
      Jag lovar att visa mer bilder snart. Ska bara hinna ladda in bilderna till dator..
      Kram Johanna

    2. Tant Johanna says:

      Hej Kristin,
      Vi har nu slipat och lutat golven med Faxe Lut och ikväll ska vi olja dem med Faxe vitolja.
      Det ser mycket lovande ut och jag är så glad över att vi bestämde oss för att inte måla golven. Jag tycker personligen att mycket av känslan förloras när man målar heltäckande. Tips på hur golven ska behandlas har jag fått av Sofia som driver bloggen Mokkasin. Kika in där och kolla på hennes snygga golv så förstår du vad jag menar med känsla
      Jag lovar att visa mer bilder snart. Ska bara hinna ladda in bilderna till dator..
      Kram Johanna

      1. Kristin says:

        Tack för återkopplingen! Och oh så fina golv på Mokkasin, precis den känslan vi vill åt! Är ni nöjda med golven? Och finslipade ni dem, Sofia skriver ju att det är jätteviktigt? Men har inte hört att man behöver göra det innan… Blir spännande att se när du lägger upp bilder!

  6. Åsa says:

    Vi har haft både vitmålat och lut/vitsåpa. Gillar luten/såpan bäst eftersom precis all smuts syntes på det vitmålade golvet. Om du vill att golvet skall bli ganska vitt skall du inte göra riktigt som beskrivningen säger utan köra en högre koncentration av allt. Vitpigmenterad hårdvaxolja skall också vara ganska bra om man vill ha lite vitare golv, men det har vi inte testat.

    Tack för en bra blogg!


The wildest man in town