2015/08/18

Post 1342

Four Fit Challenge

18

8


2015


tantjohanna_fourfitchallenge

Denna veckan drog den helt fantastiska utmaningen Four Fit Challenge igång. En utmaning där du ska välja ut fyra plagg att ha på dig under en vecka. Undantaget underkläder, träningskläder, ytterplagg och arbetsuniform. Bakom initiativet står miljöföretaget Sysav som helt enkelt vill få oss att börja tänka mer klimatsmart kring kläder och mode.

Visste du att det kan gå åt så mycket som 29 000 liter vatten för att ta fram ett enda kg bomull? Eller att det krävs ca 1 kg kemikalier för att ta fram 1 kg textil? Vi svenskar kastar dessutom 8 kg kläder och andra textilier per person och år. Som man förstår är det ju helt ohållbart för vår planet.

Jag har själv jobbat inom modebranschen och då med fast fashion, vilket jag ledsnade något oerhört på. Så för mig är valet enkelt. Sjävklart hoppar jag på denna utmaning!

fourfitchallenge.se kan du läsa mer om utmaningen, om textilindustrins påverkan på miljön och vad vi tillsammans kan göra åt det. Anta utmaningen du också! #fourfitchallenge

Kommentarer

11

Dela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


 1. Åh så bra inlägg!! Superviktigt att inte bara köpa hållbara grejer utan också miljöcertifierade, jo för inte bara går det åt galet mycket vatten dessutom produceras ju bomullen i länder som redan lider vattenbrist – inte hållbart alls och något vi verkligen borde ta med oss in i inredningsvärlden. T ex. finns miljösmarta alternativ som lyocell till lakan m m. Heja dig för att du paketerar verkligheten i dagens textilproduktion på ett allemansvis!

 2. Lina says:

  Åh vad kul att du också hänger på! Heja ett hållbarare samhälle!

  Kram
  //L

 3. Sofia says:

  Så himla roligt initiativ! Var är din gråa t-shirt ifrån? Ser ut som den perfekta t-shirten! 🙂

  1. johanna says:

   Det är den perfekta t-shirten! Den kommer från Acne, den är dock inköpt för 2 år sedan så jag vet inte om den finns i deras sortiment nu.

 4. Linda says:

  Vilka fina plaggval! jag är inne på dag 3, än så länge går det ju bra, den riktiga utmaningen kommer väl snart 🙂

 5. @alexolsn says:

  För ett par år sedan drog jag igång Klädutmaningen. Det gick ut på ungefär samma sak men då skulle man använda alla plagg i sin garderob minst en gång, även kläderna som man inte riktigt vet hur man ska använda eller varför man köpt. Det gjorde mig väldigt kreativ! Jag inventerade min garderob och mitt konsumtionsmönster!
  Det kräver tid att förändra ett mönster så om ni taggar igång på detta rekommenderar jag att fortsätta igenom hela garderoben!
  Lycka till!

  1. @alexolsn says:

   PS det var ett bloggprojekt som fick stor spridning! DS

 6. Kul att du också antog utmaningen!
  Har du skrivit något uppföljningsinlägg om hur det gick?

  Så här gick det för mig 🙂
  http://minimalisterna.se/sa-gick-four-fit-challenge/

  Nu kör jag vidare med capsule wardrobe under hösten, 3 månader, 33 klädesplagg. Plötsligt känns det som jag har mängder av kläder att välja på efter four fit challenge-veckan. 😉

 7. Alex says:

  Hej Johanna,

  Vad har du för storlek på dina acnejeans?


The wildest man in town