2014/05/26

Post 960

Badrumsplanering

26

5


2014


emaljskylt

södermalm_badrum_mässing_badrumsdrömmar_2På onsdag får vi nyckeln till vår nya lägenhet och jag har börjat planera inför en badrumsrenovering, något vi aldrig gjort tidigare så nu behöver jag all hjälp jag kan få. Har ni några hantverkare att rekommendera i Göteborgsområdet? Något speciellt man ska tänka på? Vad ska man prioritera och vad ska man kanske undvika? Alla tips är välkomna!

Bilder: 1. Emaljskylt från Byggfabriken 2. Inspirerande badrum på badrumsdrömmar.se via Per Jansson Fastighetsförmedling 

Kommentarer

12

Dela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


 1. Johanna says:

  Jag renoverade badrummet för snart fem år sedan och är fortfarande nöjd med det mesta! Jag valde handfat något större än de på bilden trots att mitt badrum var betydligt mindre, och det är jag verkligen glad att jag lät mig övertalas till. Eftersom botten är plan så fungerar det som avlastningsbord när jag står där och sminkar mig och fixar håret, och då är det skönt att hålla till ovanför en tålig yta som är lätt att bara skölja av. Som golv valde jag kalksten, men även om det är jättesnyggt skulle jag inte välja det igen. Det blir lätt fläckar av schampo och annat och kräver att man tar hand om det för att hålla det snyggt. Första året var jag duktigt och smörjde in golvet så som man ska, men nu var det ärligt talat länge sen. Takdusch valde jag också (från Hansgrohe) och den är jättesnygg, men används aldrig. Dessutom är jag missnöjd på kvalitén på den.
  Hur ni än väljer, lycka till! Ska bli spännande att se resultatet!

 2. EM says:

  Hej Johanna! Varför flyttar ni? Var helt säker att det var för att ni ville flytta till hus men nu blev jag ju lite fundersam när jag läste att ni får nycklarna till en lägenhet. Stort lycka till med renovering i alla fall! E

 3. piccole cose says:

  Vad kul med bardumsrenovering! VI håller just på med att renovera TRE stycken badrum:) Vi kommer att hålla sammalinje igenom alla badrummen, kalksten på golven och vita, putsade väggar. Är sååå trött på kakel och klinker efter ett år i Spanien! Superkul men mycket att tänka på så klart.

  Det viktigaste tycker jag är att man tänker igenom materialvalen noga, och går på något som man inte tröttnar på i första taget. Tänk också på mått och avlopp om ni väljer inbyggnadskranar eller vägghängd toalett och räkna extra mycket på hur sakerna bygger. Sen är så klart “fall” etc. extra viktigt men om ni har hantverkare som är certifierade så fixar ju de det. Belysning är också att tänka på om ni ska dra om elen och var ni vill ha det. Kolla också så att den blandare ni väljer passar bra med handfatet. Vi gjorde misstaget att välja Gustavsbergs coloric i förra badrummet och den passade inte riktigt till handfatet, då vattnet på den kom så långt upp och rann därför mot kanten på handfatet och man var tvungen att ta in händerna jättelångt när man skulle tvätta dem. Lycka till med ert badrum och jag ser fram emot att se det!
  Kram
  Rebecca

 4. Johanna says:

  Hej!

  Vi håller precis på att bli klara med vårt badrum! Håller med Johanna ovan, välj hellre vola på takduschen! Men vi älskar vår dusch, den är underbar så där håller jag inte med!

  Jag är också supernöjd med volakranarna till handfat o badkar. Sedan ställde vi badkaret så att man kan gå runt det, ingen vägg förutom på ena kortsidan där kranen finns, vilket är toppen!

  Ett annat tips, vilket kanske många upplever förstör känslan av spa eller lugn, det är att ha tvättmaskinerna i badrummet om man siktar på flera kids! Femåringen brukar ta en pall o sätta sig i duschen o ettåringen får plumsa i badet o jag kan vika tvätt o ändå busa lite med dem!!

  Jag ser sååå fram emot att se hur ert badrum blir! (Vi har också Pin som på bilden ovan o de är fina men ger lite kallt ljus) Alla som hälsar på här hemma blir också förälskade i tantjohannagröna som är i tv-rummet så stort tack för den!

  Ha det gott!

 5. Cecilia says:

  Hej! Vad spännande att få följa ytterligare en renovering!

  Vi flyttade in i vårt radhus 2010 och renoverade två badrum. Vi valde inbyggda toaletttankar från Ifö efter rekommendation, men de har krånglat jättemycket så ta inte detta! Men ur städsynpunkt är infällda super: lättare att hålla rent och fräscht så kolla upp andra märken. Gustavsberg? Alla kranar och duscharmaturer är från Mora – utmärkta och snygga! Men nu ser man mycket koppar, och det vet jag inte om Mora har… Hade jag renoverat idag hade jag kört på koppar i ett av våtutrymmena. Vår rörmokare hade haft problem med några Vola och avrådde oss från dessa.

  Vi har marockanskt klinkers från Marrakech design i ett av badrummen, inte så svårt att hålla rent men svårare än traditionellt klinkers. Trodde att jag skulle tröttna på det färgstarka och mönstrade, men älskar det lika mycket nu som 2010… I det andra valde vi granitklinkers i grått, hållbart och snyggt. Väggarna har vi kört vitt blankt kakel, men lite större rektangulära plattor. Känns som det är på väg ut med större plattor (?), så klassisk kvadratiska plattor i vanlig storlek är nog säkrare.

  Vi valde lite snyggare handdukstorkar som liksom är avlånga uppvärmda stänger med krokar, eftersom jag tycker traditionella handdukstorkar är så fula… Vi använder dem inte jätteofta, men skönt vintertid med varma handdukar… Jag tycker att de lyfter estetiken i badrummet i alla fall och värt de dyra pengarna.

  Viktig grej att ta med kakelsättarna: om det blir kanter – kolla då vad de tänker sätta för “lister”. Våra kakelsättare frågade inte oss i första badrummet och satte dit fula vita lister vid vattentanken till toaletten. Jag har kommit över det nu men var oerhört irriterad länge… Mina kompisar fick silverfärgade lister i ett grått badrum – så fult tyckte de!!!

  Sista saken på min lista är duschdörrar. Vi valde glasdörrar i ett duschhörn, från INR. Svårstädat är bara förnamnet. Lister, skrymslen och vrår gör det väldigt svårt att hålla fräscht. Det finns bättre varianter på marknaden, undersök noga hur de kommer vara monterade och hur man kommer åt att göra rent överallt om ni tänker ha någon form av glasvägg/dörr i badrummet.

  Lycka till!

 6. Cecilia says:

  Kom på några saker till efter att ha tittat på bilden igen…

  Vattenrören under handfaten, de på bilden är i vit plast. Det är väldigt snyggt att istället matcha dem med kranarna – vi har rostfria och jag tror att det finns i koppar om man föredrar det…

  En rund, stor takdusch är en lyx som används varje dag!

  I tvättstugan som också kommer att inhysa badkar snart har vi svart-vitt rutigt klinkers. Också en klassiker som är väldigt fin! Det köpte jag faktiskt på Bauhaus till vrakpris, kan vara värt att spana in deras sortiment och tillfälliga partier ibland!

  /Cecilia

 7. Emmy says:

  Åh roligt för er – kan du inte berätta lite mer om flytten man blir ju så himlans nyfiken?!

  Kram

 8. Johanna L says:

  Hej!

  2009 flyttade vi till hus och fick rekommenderat Jörgen Svensson på Nordiska byggporten inför renoveringen. De renoverade nästan hela huset åt oss, inklusive 2 st badrum och ett kök (de gjorde allt på 5-6 veckor). Vi var nöjda med dem och var gång något mer har behövts göras har vi ringt Jörgen.

  Vi köpte kakel och klinkers ifrån Wennstams, som tyvärr inte finns kvar. De hade otroligt bra känsla för vad som passade och inte passade i badrummet. Bland annat fick vi tipset att inte blanda för många olika storlekar på klinkers och kakel, det blir ett rörigt intryck om fogarna hela tiden går omlott.

  Vi glömde bort handdukstork i båda badrummen vid renoveringen, vilket vi har satt in efteråt och nu då med synliga sladdar. Inte lika snyggt, men nu sitter den där i alla fall.

  Lycka till!

 9. Mitt bästa råd är så trist men himla praktiskt. En väldigt lång duschslang, så lång att den når hela badrummet, handfat, toalett, rubbet. Då kan du städa av på nolltid och kan ägna dig åt roligare saker än skrubba toaletter…
  Annars så tycker jag att knepiga rördragningar i koppar med stora rattar istället för vanliga kranar (tänk båt) är snyggt och roligt. Och roliga badrum ser man alldeles för sällan… : )

 10. Joanna says:

  Hej Johanna!
  Tack för att du inspirerar med din fina blogg! Jag och min man renoverade ett badrum förra året i ett 20-talshus i Kålltorp. Vi valde klassiskt 15×15 kakel på väggarna och ett viktorianskt sexkantigt klinkergolv från Byggfabriken, grått och vitt. Handfatet hittade jag i Alingsås på Hus till hus, en mycket trevlig byggnadsvårdsbutik. Handfatet kommer från Gustavsberg och var helt oanvänt, fast 50 år gammalt. Toaletten köpte jag hos en man i Gävle som restaurerar gamla toaletter som aldrig varit använda. Det blev en IDO-toalett från 40-talet. Badkaret kaklade vi in. För att få in lite nytt och modernt i badrummet så valde vi blandare från Vola och Tapwell. Jag skulle säga att Byggfabriken är en mycket trevlig inspirationskälla med kunnig personal när det gäller att renovera badrum.

  Till något helt annat… var kommer er köksfläkt ifrån? =)

  Tack än en gång för finfin inspiration!

  Vänliga hälsningar

  Joanna

 11. Camilla says:

  Hej Johanna!

  När ni väljer företag till er renovering så vill jag bara säga att ni INTE ska välja Göteborgs Entreprenad AB. Vi valde dom efter rekommendation från vänner som var nöjda men med en sprucken tidsplanering pga radon. Vi gjorde om vårt badrum från grunden 2012 och blev lovade att de skulle bli klara på tre veckor, det hela slutade med att det tog tre månader!!! Och allt som de gjorde fick göras om en eller flera gånger. Väldigt påfrestande och frustrerande. Och vi hade varken konstiga krav eller material.

  Kanske en trist kommentar men det vore synd om fler blir drabbade.

  Lycka till med renoveringen!

 12. Hej Johanna!
  Är inne och läser ikapp här och blir så glad att höra att ni ska renovera badrum. Vansinnigt kul men väldigt omfattande. Jag tror faktiskt att det är “värsta” sorten rent planeringsmässigt och kan dessutom bli hur dyrt som helst men roligt, roligt. Vi gör just nu ett nybyggt badrum där vi har fått in badkar, dubbeldusch i ett separat duschrum och en bastu. Skulle antagligen kunna skriva spaltmeter om detta för jag är mitt upp i det men bästa tipsen är nog att tänka igenom el, belysning och förvaring ordentligt innan ni sätter igång. Alla materialval och annat fint kommer ju du att göra helt galet fint. Är glad för att vi har ett badrum kvar att göra på nedervåningen – det ska bli lite mer som det du visar på bilden här och lite mer tidsenligt med huset – antagligen kommer du kunna ge en massa inspiration till det. I det nybyggda har vi valt att göra ett riktigt spabadrum medan det där nere får bli lite mer färg, marmor och antagligen med mässingskranar och mässingsdusch.
  Lycka till och hoppas ni hittar bra hantverkare!
  Kramar Kristina.


The wildest man in town