2015/01/02

Post 1113

Att vara rätt

2

1


2015


tantjohanna_blaloppisfynd Jag märker att det råder en rädsla för att göra “fel” när man inreder sitt hem, både bland vänner, bekanta, släktingar och kollegor men också bland läsare som skickar långa mail med frågor och funderingar. En vanlig fråga jag ofta får är: Vad är det som gäller nu inom inredning? Jag försöker alltid svara sakligt på frågan, för några trender kan man alltid urskilja men i grund och botten spelar det ju faktiskt ingen roll, det viktigaste är att just du trivs i ditt hem. Och det är väl därför man blir ännu mer mån om att vara rätt, för nu är det ju inne att vara personlig och då vill man verkligen inte vara fel. Ja ni hör, till och med jag blir snurrig. Vi har fastnat i ett litet ekorrhjul, som vi bloggare i allra högsta grad är med och bidrar till. Jag hoppas att 2015 blir året vi på riktigt vågar släppa prestigen i vår inredning. Våga köp något som du faller handlöst för, trots att den inte har synts hos flertalet inredningsbloggare och i de senaste inredningsmagasinen och kanske till och med är ganska ful, men det gör inget för du kommer bli glad av den. Har du tur kostar den bara 10kr, istället för ett flersiffrigt belopp i fina butiken och då gör det ju inte så mycket om du tröttnar på den om ett år eller så. Töttnar du på den är det bara att lämna in på loppisen igen! Jag vet inte hur mycket prylar jag köpt på loppis som mina nära och kära har skrattat åt men som sedan visade sig vara på pricken rätt. Så för att vara rätt måste man nog våga lite. Nu blev det hela väldigt mycket enklare, eller hur? Nej men det är väl precis så, en stil ska inte vara enkel, inte vara copy paste-bar, en stil är just vad ordet skvallrar om, en livsstil, något som växer fram under livets gång. Så släpp allt vad fel heter i samband med inredning, köp saker du gillar, jämför inte ditt egna hem för mycket med andras och ha inte för bråttom. För gillar du inredning och har det som ett intresse är det faktiskt bara kul att det tar tid. På vårt ärvda läkarskåp står mina senaste loppisfynd, en blå porslinsvas som jag tror att min mamma kommer skratta gott åt när hon ser och säga något i stil med “men faster Elsa hade ju en hel samling med sådana där porslinssaker” Boken fick även följa med hem, den köpte jag för en femkrona för att det var just vacker.

Kommentarer

16

Dela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


 1. Maria says:

  Jaaa! Äntligen! Tack för ett mycket bra och tyvärr nödvändigt inlägg. Vi måste hitta vår egen stil, vår känsla och våga vara personliga. Det är ju då man kan hitta inspiration från andra…

 2. Sant och sant! Roligt att leta udda grejer. Sedan kommer jag alltid vara lite svag för vissa produkter, som tex nästan allt det står IKEA PS på, jag liksom måste samla i garaget för att inte ångra mig i framtiden.

 3. Samma ämne upptog en stor del av min trendspaning inför 2015 som jag nyligen publicerade i bloggen.
  Förhoppningsvis blir 2015 starten på en era då fler blir mindre ängsliga och vågara vara sig själva.

  Kram Anette/Inredningshjälpen

 4. Maria says:

  Så skönt att se flera inlägg kring detta ämne, från några av de största bloggarna inom inredning i Sverige. Har märkt att det funnits en ängslighet, om att passa in, bli accepterad för god smak, man väljer det som det Stora bloggaren fastnat för och har hemma.. samtidigt som man ska vara personlig.. så då har det kanske fått smyga sig in något personligt här och där.. Istället för tvärtom på något vis. Precis som du skriver. Det blir konstigt på alla sätt. Mer intressant att gå sin egna väg och finna inspiration, inte planka av.. för ibland har det känts som att man läst samma blogg fastän man läst fem.. för alla har så oerhört lika inredning 🙂

 5. Nina says:

  Å så härligt! Devisen är nog att köpa det man gillar och be done with all the rest som snurrar runt omkring. Det är rätt så lika på alla inredningsbloggar så har just väntat på en sådan motreaktion.:) Mera eget tänk 2015! 🙂

  Gott nytt år!

 6. Sandra says:

  TACK! – för detta inlägget. Jag tror att eftersom det är “inne” att vara bra på inredning m.m. precis som du skriver är det kanske enklare för vissa att kopiera och köpa likadant än att faktiskt ta reda på vad man själv gillar och stå för det. Men jag ska inte vara den som är den, för jag har själv frågat om det är grejer jag tycker är väldigt fina. Oftast letar jag upp dem och inser att det var fint och passade där jag såg det men att det inte passar i mitt egna hem. Jag är glad för all inspiration jag får från din blogg och jag har äntligen tagit mod till mig att måla om i sovrummet. Det kommer bli en färg som ska kännas bra och kanske inte den trendigaste (tantjohanna-grön ;)) utan en som känns rätt för mig. Gott nytt år och jag ser fram emot mer inspiration 2015!
  Kram Sandra

 7. Väldigt bra skrivet! Tack för att du uppmärksammar ämnet. Som du säger, så hoppas jag också att 2015 blir året då vi inte funderar så mycket på rätt eller fel, utan istället väljer inredning som får oss att trivas och må bra!

  Kram!

 8. Isabelle says:

  Klokt skrivet! Du har så rätt så.
  Finns det möjlighet att få en liten sneak peak på ditt kök? Är så otroligt spänd och nyfiken på att få se hur ni renoverat! Du är en underbar inspirationskälla! 🙂

 9. Karoline says:

  Eller hur! Det är DU som ska skapa din värld, ditt hem, inte rådande trender och ängslighet!

 10. Jess says:

  Tack för ett klokt inlägg! Jag har alltid varit förtjust i piedestaler och i höstas när min kära farmor gick bort fick jag ärva hennes. Igår lyssnade jag på Haket podcast där designchefen för Lagerhaus nämnde just piedestalen som trend framöver. Går man bara på sin egna känsla blir det tids nog trendigt 😉

 11. For et herlig og sant innlegg du har skrevet.
  Mitt forsett for 2015 er å være tro mot den jeg er og innrede etter eget humør og behov.

  Det er tross alt min familie og meg som bor i vært lille hus.

  klem fra Gunn Kristin

 12. Kajsa says:

  Så bra skrivet!! Håller helt med. Är så less på alla svenskt tenn/skultuna instagramnare där allt ser likadant ut


The wildest man in town